Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bankerna föreslår fonder de tjänar bäst på

Det har väl egentligen inte varit någon hemlighet att banker vill tjäna pengar precis som alla andra företag. Det kan manifestera sig på olika sätt - höga räntor, långa bindningstider, dyra avgifter etc. I vissa fall är det mer uppenbart och ibland klart mer dolt. Går man till sin bank för att be om råd gällande placeringar i t ex fonder vill man gärna få opartiska råd, där den egna ekonomin är viktigast. Tyvärr är det dock istället bara ännu ett ställe där bankernas girighet gör sig påmind.

I en artikel jag nyligen läste i Aftonbladet berättar en bankanställd rådgivare om hur hon ofta föreslagit fonder till kunder som varit klart dyrare och sämre än vad hon skulle kunnat göra. Skälet var att banken (i det här fallet Nordea) tjänade mer pengar på dessa fonder och de skulle då gärna säljas in istället för att man diskuterade alla alternativ.

Går man till sin bank för att få råd om fonder och hur man ska investera är det alltså inte alls säkert att de råd som ges är med ditt bästa i åtanke. Det handlar inte om att du ska få en så billig och bra fond som möjligt och att du ska tjäna så mycket pengar som möjligt, utan att banken ska kunna tjäna pengar på dig.

Själva grejen är att banken tar en viss avgift när de sköter om dina fonder. Det varierar hur stor avgiften är, men det handlar om en procentsats av ditt kapital varje år. Det mest fördelaktiga för banken är ifall de kan sälja in en fond där de får en hög procentsats och kan binda upp ditt kapital under många år framåt. Då har de en stor och återkommande inkomst att glädjas åt.

Det kom en rådgivningslag 2004 som skulle reglera detta en del men det är ganska lätt att komma runt lagen. Ett trick är att helt enkelt inte berätta om de billiga fonderna utan bara prata om de som banken tjänar mest på och vill att kunden ska välja. Det går också att tänja på reglerna genom att säga och fråga rätt saker.

Att låsa upp kundernas pengar under längre perioder är också något bankerna är intresserade av då det ger inkomster många år framåt. Ju mer långsiktigt sparande i fonder som banken tjänar pengar på ju mer kan de tjäna över tid. Bli alltså inte överraskad ifall din rådgivare råder dig att investera långsiktigt.

Dystert att man inte kan lita på någon

Om man tänker lite kritiskt inser man säkert att bankerna precis som andra vill tjäna pengar. Problemet med det här fenomenet är att det är en så otydlig gräns mellan var någon slutar vara en rådgivare och börjar bli en försäljare.

Givetvis vill man som kund kunna gå till sin bank och be om råd hos en rådgivare och förvänta sig att få råd som är helt grundade i vad som är bäst för just min ekonomi. Man vill inte behöva oroa sig för bankens egenintresse och girighet när man diskuterar hur man bäst ska förvalta sitt kapital och spara pengar inför framtiden. Det är för viktigt helt enkelt.

Den här problematiken är tyvärr svår att lösa eftersom man som kund vill att banken ska se till mitt bästa medan banken själv givetvis i grund och botten har som mål att tjäna pengar. Det är nästan så att man inte kan ha rådgivare alls längre eftersom de snarare säljer in saker än ger råd. Kan man inte lita på att de råd man får är objektiva och främjar min ekonomi är det väl nästan bättre att inte få några råd alls.

Frågan är vart man ska vända sig för att be om hjälp om man inte längre kan gå till banken och prata med någon. De som är verkligt duktiga på fonder och aktier etc jobbar oftast för någon bank eller fondbolag och då är har man direkt samma oro ifall de ska vara opartiska eller ej. Bara de som har en vän eller familjemedlem som är duktiga på investeringar kan då lita helt på att få tips och råd utan baktanke.

Läs hela den intressanta artikeln i Aftonbladet

Följ oss på Facebook