Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Aktivt förvaltade fonder både dyrare och sämre avkastning?

Det har tidigare pratats en hel del om att det finns många aktivt förvaltade fonder som inte alls har leverarat så bra som de borde med tanke på att de ofta är klart dyrare. De billiga indexfonderna har många gånger varit lika bra eller bättre till ett klart lägre pris. En undersökning från USA visar nu också att aktivt förvaltade fonder sällan går lika bra som det index de jämför sig med.

Aktivt förvaltade fonder sämre än indexfonder

Alla fonder är förvaltade på något vis. Detta innebär att någon eller några har hand om att sätta ihop bästa möjliga kombinationen av aktier (för aktiefonder, för räntefonder så är det räntebärande papper istället osv) för att skapa en så bra avkastning som möjligt. Fonden kan vara antingen aktivt förvaltad eller passivt förvaltad.

En passivt förvaltad fond är, och nu pratar vi framför allt om aktiefonder, en fond som man inte lägger ner så mycket jobb på att förvalta. Istället väljer man ett index som denna fond ska följa och köper ett urval av aktier som bäst representrerar detta index. Sedan behöver man inte göra så mycket mer. Med tanke på att det inte krävs så mycket jobb blir fonden också oftast billig. En indexfond kan kosta 0,2-0,5 procent i förvaltningsavgift.

En aktivt förvaltad fond är en fond där förvaltaren lägger ner tid och kraft på att försöka slå index genom att köpa och sälja utifrån en egen strategi. Där jobbar man alltså aktivt med att försöka få till en bättre avkastning för de som äger fonden. Med tanke på det jobb som läggs ner så blir dessa fonder dyrare. De kan ofta kosta över 1 procent och ibland en bit över 2 procent i avgift.

Problemet med aktivt förvaltade fonder kan man säga är osäkerheten som alltid finns när man spekulerar i aktier och liknande. Det finns ingen garanti för att det kommer att gå bättre för en aktivt förvaltad fond eftersom det inte finns någon garanti för hur olika aktier går. Om fondförvaltaren inte gör ett väldigt bra jobb så kommer fonden troligen inte heller att gå bättre än index, fast oavsett om denne lyckas eller ej så får du fortfarande betala samma dyra avgift.

Jag har alltid rekommenderat att satsa på de billiga indexfonderna. Den billiga avgiften gör alltid sitt för att spara pengar och dessa fonder går ofta stabilt och bra. De följer normalt index på ett bra sätt och index brukar också ha en ganska bra utveckling över tid. Sen kan det givetvis bli så att t ex Stockholmsbörsen eller något annat index har en dålig period – det händer förr eller senare att det kommer  nedgångar – men då är det minst lika svårt att lyckas få en bra avkastning även med aktiv förvaltning.

Ny undersökning från USA visar att aktivt förvaltade fonder oftast är sämre

Nyligen gjordes en intressant undersökning som visar att hela 82 av 100 aktivt förvaltade amerikanska aktiefonder gick sämre än sina jämförelseindex under 2001 – 2016. Det är inte så imponerande direkt och det visar att aktivt förvaltade fonder presterar klart sämre än de borde.

Ett argument som man brukar ha för att inte jämföra de billiga indexfonderna med aktivt förvaltade fonder är att de fonder med aktiv förvaltning inte bör bedömas efter kortsiktiga resultat utan att man måste vänta lite längre på resultaten. Dock visar denna undersökning att det inte ser så bra ut på lång sikt heller. Mätningen har ju gjorts på statistik över en period på 15 år.

Rent allmänt verkar indexfonderna helt enkelt vara bättre val, inte bara för att de är mycket billigare utan även för att de faktiskt ganska ofta har en bättre avkastning. Skälet till detta kanske inte är solklart men det kanske helt enkelt är så att det är svårt att investera i aktier och det är svårt att alltid lyckas pricka in toppar och dalar på rätt sätt. Det är helt enkelt lättare och bättre att bara följa index istället för att försöka jobba aktivt med att slå det, för det krävs väldigt mycket för att man ska kunna förutspå aktiemarknaden på ett riktigt bra sätt.

Aktiva fonder har på senare tid även tappat mycket mot passivt förvaltade indexfonder. Det beror säkert mycket på att de aktiva fonderna har fått kritik men förhoppningsvis även på att kunderna är mer kritiska och väljer att kolla upp och jämföra fonder innan de bestämmer vart pengarna ska investeras. Låga avgifter och en bra avkastning är båda viktiga ingredienser i en bra fond idag.

Har tidigare klagats på att aktivt förvaltade fonder har presterat dåligt

För ett tag sedan var aktivt förvaltade fonder i hetluften just för att de inte hade presterat så bra som de borde. Många banker försöker sälja på sina kunder sina egna aktivt förvaltade fonder som också är klart dyrare än indexfonderna. Då kan man få en avgift på 1,5 procent eller liknande istället för t ex 0,3 procent.

Med en så stor skillnad i avgift förväntar man sig givetvis att fonden ska gå minst lika bra som index och då gärna en bit bättre, så att den högre avgiften betalar sig. Dock har det visat sig att många aktivt förvaltade fonder inte alls har nått upp till de resultat man kan förvänta sig. Många gånger har de till och med gått sämre än indexfonderna som har haft samma inriktning, t ex Sverigefonder.

Även om bankerna har beklagat sig och lovat att bättra sig så är det ju inte någon jättestor tröst för dem som har haft sina pengar i de dyra fonderna istället för i något av de billigare alternativen, som sedan dessutom har haft bättre utveckling och ett mycket lägre pris.

Ett tydligt exempel är det som jag redan tidigare har tagit upp. SEB har en aktivt förvaltad Sverigefond med en avgift på 1,36 procent. Den har de senaste tre åren haft en utveckling på 37,77 procent. Detta kan vi jämföra med en billig Sverigefond som följer index så som SPP Aktiefond Sverige som har en avgift på endast 0,2 procent. Denna fond har haft en utveckling på 38,77 procent. Den har alltså gått lite bättre än den aktivt förvaltade fonden. Jämförelseindex för SEB:s fond har dessutom haft en utveckling på 44,02 procent under samma tre år, vilket gör att deras fond ligger en bra bit efter.

En skillnad i avgift på hela 1,16 procent mellan den passivt förvaltade fonden och den aktivt förvaltade fonden är väldigt mycket pengar om man har haft fonderna under många år eller haft stora pengar investerade. Man hade sparat en hel del på att ha sina pengar i den billiga indexfonden istället för SEB:s dyra fond, även om detta säkerligen är en fond som SEB:s egna rådgivare försöker sälja på sina kunder.

Summan av det hela är att det bästa tipset är att välja billiga indexfonder om man vill ha ett långsiktigt sparande och vill undvika att slösa bort pengar i onödan. De går ungefär lika bra men är klart billigare. Detta funkar för de flesta typer av sparande men är kanske som allra bäst för långsiktigt sparande så som privat pensionssparande och när man inte vill vara så aktiv och byta fonder allt för ofta.

Följ oss på Facebook