Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Mat-utmaning - Live below the line - Inledning

Det finns en utmaning som heter "Live below the line" som går ut på att prova hur det är att ha riktigt lite pengar att leva på och att äta för. Utmaningen går ut på att man provar att äta för bara ca 1,5 dollar per dag, vilket räknas som gränsen för extrem fattigdom. Tanken är att man ska känna hur det känns och få en uppfattning om hur lite pengar det verkligen är. Jag tänker köra den här utmaningen denna vecka.

Jag vill prova på det här för att se hur det känns helt enkelt. Jag vill veta vad man egentligen kan äta för dessa pengar och ifall man blir mätt. Kan man få någon som helst variation i maten? Hur känns det att knappt ha några pengar att handla för? Detta är alltså inte en bloggserie om att äta billigt utan en bloggserie om att prova något som vanligen känns väldigt långt borta för mig men som ändå finns närmare än man tror. En liten reality check om man så vill.

Reglerna för utmaningen

Reglerna är ganska enkla. Först och främst har man sin budget att äta för. Exakt hur mycket detta är varierar med dollarkursen men tanken är i grunden att det ska vara runt 10 - 12 kr per dag. Jag har dock valt att lägga på några kronor extra så att det blir 13 kr per dag / 65 kr för fem dagar.

Skälet till att jag varit lite mesig här är att det finns en annan regel som säger att man måste räkna med priset för hela förpackningen för sådant man äter, vilket alltså innebär att man inte kan köpa 1 kg ris och sen ta en portion ris och räkna ut hur mycket just den portionen kostar. Vill du ha ris måste du köpa en förpackning ris och räkna in priset på hela förpackningen i din veckobudget. Är man fattig och bara har 65 kr så är det ju de pengarna man kan göra av med, då får man köpa vad som går att köpa.

Det är inte helt lätt när man är själv att hitta vettig mat där man kan köpa hela förpackningar tillräckligt billigt. Det är exempelvis lite för dyrt att köpa mjöl och sådant som behövs för att baka bröd av det enkla skälet att ett stort paket mjöl är lite onödigt dyrt, speciellt när man bara kommer använda en liten del av mjölet. Hade man gjort utmaningen i en månad så kunde man kanske levt lite extra billigt första veckan (nudlar t ex) för att spara ihop till några av de saker som är bra att köpa storpack av.

Det rekommenderas att man gör den här utmaningen tillsammans med några vänner och då slå ihop allas pengar, så att man kan handla lite mer vettiga saker. Jag är dock ensam och kompenserar med att lägga på någon extra krona per dag. Det blir ändå väldigt snålt kan jag lova! Frukosten varje dag är t ex havregrynsgröt utan något till över huvudtaget.

Min mat för veckan

Jag hade alltså 65 kr att handla för när jag gick till min närbelägna Willy's butik. Det är inte lätt att pussla ihop en veckomeny när man har så lite pengar och måste köpa hela paket av allt. Det blir ingen bra variation. Jag satsade på att slå ihop frukost / lunch till ett och sen äta middag framåt kvällen. Det blir alltså bara två måltider men det är ändå riktigt klurigt att få det att bli nåt vettigt.

Jag köpte tre burkar krossade tomater (4,50 st), två burkar vita bönor (3,90 st), en stor burk ravioli (9,90), ett paket havregryn (8,80), ett paket pasta 500 g (5,50), fyra potatisar (2,68 totalt), tre gula lökar (2,85 totalt), tre morötter (4,95 totalt) och ett paket minibaguetter (6,95). Det totala priset för detta är 63 kr.

Alla mina varor i utmaningen

Jag räknar inte in användning av salt och peppar i min budget och de sista 2 kr sparar jag för användning av eventuella andra kryddor - vilket är den enda sak man enligt utmaningen får räkna ut priset på för just den del man använder istället för en hel burk.

Jag kommer varje dag lägga upp ett inlägg om den mat jag äter och hur det känns så långt in i utmaningen. Kolla gärna in hur det går för mig och skriv en liten kommentar. Är du sugen på att köra utmaningen du också är du givetvis välkommen att prova.

Kolla in Live below the line

Följ oss på Facebook