Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Det kan vara lurigt med välgörenhet

Det är lite svårt det här med välgörenhet tycker jag, som vanlig privatperson. Att skänka pengar till välgörande ändamål är en bra sak och visst vill man gärna hjälpa till men när har man egentligen tillräckligt med pengar för att det ska kännas ok och hur mycket ska man då skänka? Dessutom har man ju dilemmat att välja vem man vill stödja.

Jag har funderat lite på det här med att skänka pengar till välgörenhet och olika typer av bra ändamål så som Barncancerfonden, Rädda Barnen eller vid specifika katastrofer etc. Visst berörs man av dem som har det sämre än en själv eller av sådant som bidrar till en bättre värld, men det är inte alltid lätt att bara ge.

Man funderar på hur mycket pengar man ska ge och ifall man inte har så mycket pengar själv kan det ofta kännas svårt att ha råd. För det känns kanske lite jobbigt att ge pengar till andra när man inte vet hur bra de kommer räcka för ens egen del.

Jag gör inte så mycket som jag borde

Jag kan erkänna att jag inte är så bra på att skänka pengar regelbundet. Jag brukar få små infall då och då när jag t ex ser en insamlingsbössa för något bra och då slänga i de småpengar jag har på mig. Eller trycka på "Rädda Barnen knappen" när jag pantat mina PET-flaskor (vilket är ganska många eftersom jag dricker för mycket läsk). Någon enstaka gång har jag skänkt lite mer pengar till exempelvis SOS Barnbyar men det är egentligen inte alls så ofta som jag skulle vilja. Det brukar i vilket fall vara slumpmässiga gåvor som kommer när jag känner mig lite skyldig.

Problemet är inte att jag inte bryr mig om andra eller att jag inte vill hjälpa utan att jag brukar tänka något i stil med - "Jag börjar skänka regelbundet varje månad så fort jag får igång min ekonomi ordentligt och tjänar så pass bra med pengar att jag har hyfsat mycket över varje månad". Jag vet inte hur andra tänker men jag skulle gissa att många känner att de vill ha råd till sina egna saker innan de börjar tänka på mer regelbundna gåvor.

Det finns självklart många som är väldigt snälla och skänker pengar. Även de som inte har några större inkomster men som skänker så mycket de bara kan. Jag har stor respekt för alla som hjälper andra och jag önskar att jag gjorde mer själv. Jag ska försöka bli bättre framöver men det är ett löfte som jag givit mig själv förr med blandade resultat.

Hur mycket ska man skänka och till vem?

Om man nu bestämmer sig för att man vill ge pengar till välgörenhet måste man sedan bestämma vem man ska ge till. Det känns som det finns så mycket elände i världen att det är svårt att veta vem som behöver pengarna mest. Så många svälter eller har råkat ut för olika katastrofer som har lämnat dem utan hem etc. Det finns helt enkelt klart fler hål att fylla än det finns pengar att fylla dem med. Åtminstone för oss vanliga dödliga som inte har miljoner på banken.

Utöver all svält, sjukdomar och katastrofer etc så kan man skänka pengar till en mängd andra saker också. Man kan rädda tigrarna från att utrotas eller andra djur från misär. Är inte djuren värda att räddas också? Ska man inte skänka pengar för att hjälpa dem? Det ska man väl givetvis göra men jag tycker ändå att det är svårt att skänka till sådant så länge det finns människor som lider.

Jag skulle säga att det dock inte finns någon välgörenhet som är mer rätt eller fel än andra. Det behövs pengar på väldigt många olika ställen och man kan inte gärna väga Barncancerfonden mot Rädda Barnen mot SOS Barnbyar. Alla står de för bra saker och gör viktigt arbete. Det gäller helt enkelt att ta det som ligger närmast hjärtat för just mig. Kan man inte välja en går det ju att sprida ut gåvorna också.

Slutligen kommer den viktiga frågan om hur mycket man ska skänka. Det är inte så lätt att avgöra vad som är lagom. Det finns som sagt ett ständigt behov av pengar så ifall du skänker 100 kr kommer det alltid att behöver 100 kr till. Ifall man inte har så mycket att röra sig med märks varje hundralapp i plånboken, men kommer den att märkas ännu mer för någon annan?

Även om man gärna vill ge mycket kanske man måste väga en sådan gåva mot att t ex spara pengar. Att bygga upp en säkerhet i sin ekonomi är också en väldigt viktig sak och det ska man inte offra hur som helst. Kanske kan du spara in pengar på något onödigt i din vardag - t ex den där godispåsen som du ändå egentligen inte borde äta - och ta de pengarna och ge bort dem istället. Kanske har du någon ännu bättre idé? Man måste ju börja någonstans och varje krona räknas.

Följ oss på Facebook