Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Smarta mobila betallösningar som Swish tar över

Att skicka pengar mellan privatpersoner är numer superenkelt med hjälp av Swish, en app som gör det möjligt att skicka pengar till någon direkt med hjälp av mobilt bank-id. Om båda har Swish kan du föra över pengar mellan bankkonton på sekunder, vilket är väldigt smidigt. Är denna metod att betala kanske ersättaren för betalkortet på lite sikt?

Att föra över pengar mellan olika bankkonton på vanlig väg är inte speciellt smidigt och det går sällan speciellt snabbt. Detta gäller särskilt ifall du och den du vill föra över pengar till har olika banker. Då kan du räkna med att det tar åtminstone tills nästa bankdag innan pengarna kommer in. Swish gör allting mycket enklare genom att skicka pengarna direkt när man trycker på ”Betala”-knappen och mottagaren kan se dem på sitt konto bara sekunder senare.

Man kan undra varför det ska vara så långsamt att föra över pengar via bankernas egna system i dagens moderna samhälle. Det borde ju säkert gå att snabba upp den här processen så att det gick lika snabbt att göra vanliga banköverföringar som att skicka pengar med Swish och liknande appar.

Swish finns på fler och fler ställen

Snart kan du betala via mobilen överallt

Än så länge är det just betallösningar som Swish som ligger och pushar på utvecklingen och detta kommer troligen att belönas ganska rejält också. För några år sedan bara var man i princip tvungen att ta med sig kontanter om man skulle gå på någon marknad eller liknande där olika säljare stod i sina stånd och sålde mat och annat smått. Nu har var och varannan istället en liten skylt där det står att du kan betala via Swish.

Genom att knappa in rätt telefonnummer och belopp kan du skicka en enkel betalning till den du vill köpa något av. Mottagaren kan kolla att penarna kommit in och han kan även få ta en snabb titt på din telefon att det står att du har genomfört en betalning. Då vet mottagaren att allt är ok och du kan få det du har köpt.

Allt fler börjar använda Swish för att ta emot betalningar, speciellt småföretagare. För inte så länge sedan besökte jag ett litet tryckeri för att fixa med en privat trycksak. Där har de tidigare bara tagit kontanter och det hade jag givetvis glömt bort sen jag kom dit den här gången. Jag tänkte att jag väl får gå och ta ut pengar att betala med medan de fixar med min trycksak.

Till min glädje såg jag dock direkt när jag kom in att de hade en skylt där det stod att man kan betala via Swish. Jag kunde då sluta fundera på det här med kontanter som är så osmidigt och istället helt enkelt hiva fram mobilen, knappa in belopp och telefonnummer och skicka iväg pengarna. De kom in direkt till tryckeriet och jag var klar. Smidigt och väldigt tillfredställande.

Nu har jag inte varit runt på en massa olika små företag och tittat men jag är säker på att fler (åtminstone sådana som har små och inte så många transaktioner) har anammat samma betallösning som tryckeriet. Varför skulle de inte göra det? Det är gratis att använda, det är smidigt för både säljare och köpare och det är en trevlig modern utveckling som passar in i vårt mer och mer mobila samhälle.

Vad är då nästa steg?

Man kan undra vad nästa steg är för betallöningar som Swish. Det är dock inget vi behöver fundera så mycket på för det är ganska uppenbart egentligen – och det är redan i rullning. Utöver att fler och fler småföretag och med tiden även vanliga större affärer börjar använda Swish så är nästa stora grej givetvis Internet.

Hur smidigt vore det inte att kunna betala på nätet med mobilen på bara 20 sekunder? Just nu är det ganska smidigt att betala med kort – du fyller i dina kortuppgifter och betalar och så är det klart. Det funkar fint men det är nog ännu ett snäpp bättre med Swish. Till att börja med behöver du inte ge ut dina kortuppgifter på nätet och slipper då risken att något elaking snor den. Det kanske inte är så farligt stor risk men det finns åtminstone en risk.

En annan fördel för både säljare och köpare är att pengarna skickas direkt. Om du handlar med kort så kan ditt köp stå som reserverat ett tag innan pengarna faktiskt dras från kontot och det kanske inte spelar så stor roll för dig men för säljaren är det så klart roligare om pengarna kommer in direkt när köpet görs istället för någon dag senare.

Som jag skrev tidigare är det faktiskt redan på gång en lösning för att betala med Swish på nätet. Den stora och framåtsträvande nätbutiken Partykungen har varit testbutik för deras system ett tag nu och det verkar funka fint. Exakt hur lång tid det är kvar på testerna innan andra butiker kan få tillgång till deras betallösning vet jag inte men det är säkert inte så långt bort.

Snart kan Swish-betalning finnas tillgängligt i massor av butiker online och du kan betala väldigt enkelt. Det är dessutom en trygg och bra lösning som använder sig av mobilt bank-id, vilket numer används av väldigt många stora aktörer så som Skatteverket, CSN och de flesta banker etc när man vill logga in på deras tjänster.

Ska vi slänga betalkortet och bara använda Swish?

Det är ganska enkelt att betala med betalkortet i affärer på stan, t ex om du ska handla kläder eller i matbutiken osv. Det tar inte så många sekunder att betala om du använder din pin-kod. Att betala med Swish i sådana affärer kanske inte är enklare eftersom man då måste skriva in säljarens telefonnummer och dessutom skriva in beloppet på egen hand.

Swish har sina användningsområden och sen finns det kanske tillfällen då det faktiskt är enklare med kortet. Det betyder dock inte att dessa båda lösningar inte kan samexistera. Det är inget som säger att det inte finns utrymme för olika alternativ.

Jag tänker mig att Swish funkar utmärkt för småföretag som vill ha en enkel och billig lösning och för företag som har lite färre transaktioner. Det funkade t ex utmärkt på tryckeriet jag pratade om. Där har de troligen inte så värst många drop-in kunder som betalar så som jag gjorde utan det mesta är företag som köper större volymer och betalar via faktura.

Ska du handla mat är det kanske som sagt inte direkt smidigare med Swish. Om du är en återkommande kund blir det enklare eftersom du då har telefonnumret sparat och slipper knappa in det – men det behövs fortfarande en lösning för att koppla ihop varje persons köpsumma med deras Swish, så att det inte krävs att alla skriver in beloppet på egen hand.

Det kanske funkar att skriva in beloppet när man är på marknad och köper skorpor för 50 kr och det inte är så lång kö men när man varit och handlat mat för 388 kr och det är en ständig rush med kunder som alla har liknande köp så krävs det ett smidigare sätt att koppla ihop det. Vi som kunder vill inte ha jobbet med att skriva in beloppet och säljaren vill slippa allt risken att folk skriver fel summa osv.

Det finns fortfarande saker att jobba på för att det ska bli riktigt stort med Swish och liknande betallösningar men det börjar klart närma sig. Internet är ett logiskt nästa steg i utvecklingen eftersom man där slipper bry sig om att det tar lite mer tid för varje person att slutföra köpet (jämfört med att knappa in sin pinkod, betala och vara klar) plus att det finns mer möjligheter till tekniska lösningar för att lösa problematiken med köpsumman.

Du behöver snart bara mobilen

En sak som talar för Swish rent allmänt är att man kanske egentligen skulle slippa ha med sig sitt betalkort alls när man går ut för att handla. Man kan tänka sig att utvecklingen går mot att man inte ska behöva något mer alls än just mobiltelefonen. Den ska fungera till allting, ringa, skicka meddelanden, surfa, lyssna på musik, kolla film, sköta sin ekonomi via internetbank, betala med och så vidare i all oändlighet.

Om detta blev verklighet så skulle du i princip kunna skippa att ha en plånbok. Det är egentligen inte så mycket man har i plånboken längre som är så viktigt att ha med sig. Mynt har i princip redan börjat bli uråldriga och osmidiga. Ett tag hade man dem bara för att betala för parkeringen och det gör man ju numer med kort eller mobilen. I övrigt har man kanske ett betalkort, körkort eller annat id-kort och något eller några medlemskor (Jula, Bioklubben, Åhlens eller var man nu råkar vara medlem).

Om man kunde betala med mobilen skulle betalkortet vara onödigt och det är sällan man egentligen behöver olika medlemskort med sig. Det går i de flesta fall fint att säga sitt personnummer för att visa att man är medlem. En del kanske skulle vilja ha plånboken till att ha kvitton i och liknande men om man betalar allt via mobilen så får man automatiskt ganska bra koll på sina köp och då kunde man ha elektroniska kvitton istället och slippa bära omkring på små papperslappar.

Det enda som man med andra ord egentligen behöver ha med sig är någon slags id-kort för att visa vem man är och att man har rätt att köra bil, köpa ut alkohol på systemet och liknande. Det låter alltså faktiskt mer som att man borde försöka skapa en lösning för att fixa ett digitalt id-kort / digitalt körkort så att man kunde ha även det i mobilen. Då kunde man endast ha med sin mobil och ha allting samlat där.

Enda nackdelen med denna idé är väl egentligen att mobilen kan råka få slut på batteri eller att man inte har tillgång till Internet eller vad man nu kan behöva och att det på något vis gör att man inte kan utföra de ärenden som man vill göra. Det kan vara lite dumt att ha ett enda sätt att betala saker på och att risken då finns att detta sätt inte fungerar. Men med tiden kommer man väl säkert på lösningar på det också, så som med allt annat.

Följ oss på Facebook