Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

E-handelns framtåg och butiksdöden ett moment 22?

Många har säkert positiva upplevelser av näthandel. Det är smidigt att klicka hem saker utan att behöva lämna sitt hem, det är ofta billigare att köpa online än i vanlig butik, utbudet är många gånger större (speciellt om man slår ihop alla butiker man har tillgång till på nätet jämfört med vad som finns att tillgå där man bor). Men är det bara positivt och vad är baksidan?

Det här med den så kallade butiksdöden är nog något som du har hört talas om de senaste åren. Att vanliga fysiska butiker får slå igen för att lönsamheten är för dålig. Mycket på grund av att folk gillar att handla på nätet istället och att de fysiska butikerna har svårt att konkurrera.

Näthandeln behöver fysiska butiker?

De vanliga butikerna behöver hyra en dyr lokal (ju bättre läge ju mer potential men också dyrare), ha anställda som jobbar där (även på helgerna) och så vidare. Det är vanligen klart dyrare att driva en fysisk butik än att driva en nätbutik av dessa och en del andra skäl. Dessutom lider de fysiska butikerna ofta av för få kunder och dålig försäljning.

Allt fler större kedjor som har både näthandel och fysiska butiker börjar stänga ner sina butiker och satsa mer på näthandeln. Ibland verkar det hända att de stänger alla sina vanliga butiker, men att näthandeln fortfarande finns kvar. Just för att den är så mycket enklare och billigare att driva. En kedja kan göra stora förluster på sina fysiska butiker men bra vinst på nätet.

Tuffast är det för butiker som säljer sådant som folk inte köper allt för ofta och sådant som man har väldigt lite behov av att kolla på eller prova personligen. Vanliga mataffärer är givetvis inte hotade i dagsläget, även om det även börjar dyka upp e-handel och möjlighet att beställa hem maten direkt.

En butik som säljer sängar (vilka är ganska viktiga att prova innan köp) har också bättre möjligheter att klara sig än en butik som säljer t ex dammsugarpåsar eller nåt annat som inte kräver en massa förundersökningar och tester. Klädbutikernas framgångar på nätet visar givetvis att det är möjligt att sälja saker på nätet som man egentligen gärna behöver prova innan man bestämmer sig, men är det verkligen så enkelt?

Näthandeln behöver de fysiska butikerna

Som det ser ut är vi alltså på väg mot att många fysiska butiker stänger ner, stadskärnorna och köpcentrumen tunnas och vi får förlita oss mer på näthandeln för att hitta de saker vi vill ha.

Vi konsumenter säger dock bara “So what!?” och varför ska vi bry oss så noga om detta? Vi vill bara köpa våra prylar på bästa, billigaste och smidigaste sättet och om det råkar vara på nätet så får det vara så. Om en butikskedja säljer för dåligt i sina vanliga butiker så får de väl hänga med i utvecklingen och hitta nya vägar, t ex på Internet.

Det finns dock en del frågetecken när det gäller detta sätt att tänka.Ett vanligt sätt för många att handla idag, speciellt när det gäller lite dyrare prylar, är att köpa dem på nätet men börja med att åka till en fysisk butik för att kolla på dem live innan man tar sitt beslut. Detta gäller många typer av produkter från kläder till elektronik. Och det är inte helt konstigt.

Om man ska köpa en ny tv så är det i de flesta fall helt enkelt bäst att åka och kolla på hur den tv:n ser ut och känns innan man väljer att slå till. Man vill se bildkvaliteten, färgåtergivningen, svärtan och kvalitetskänslan etc. Man vill fingra på fjärrkontrollen och känna av storleken på skärmen. Men sen vill man också köpa den så billigt som möjligt och det är troligt att den finns att köpa på nätet till ett lägre pris.

Kanske sparar man 500 kr eller 2 000 kr genom att köpa tv:n på nätet istället för att köpa den direkt i butiken dit man åkte för att testa produkten. Det är en tillfredsställande känsla att lyckas jämföra priser och göra en bra deal. Problemet är dock att den butiken som erbjuder dig som kund den trevliga upplevelsen att kunna åka och titta på din tv live innan beslut, slutligen inte får sälja den och alltså inte får några pengar för det.

Den fysiska butiken som är klart dyrare att driva får inte in pengarna som de verkligen behöver för att kunna fortsätta med sin verksamhet. Du vill med andra ord utnyttja fördelarna med den butiken men inte betala för det. Detta är ett stort problem som bara kommer bli mer och mer tydligt ju fler vanliga butiker som stänger ner.

Prova i fysisk butik - handla på nätet?

Jag skulle tro att det är mycket vanligt att folk provar kläder, skor och en massa andra saker i vanliga fysiska butiker för att sedan vända sig till Internet och beställa de sakerna lite billigare i en nätbutik. Sen kan det helt klart tänkas att man kan spara så mycket pengar att det är klart rimligt att göra på det viset, det säger jag inte emot, men det betyder också att de fysiska butikerna inte får utdelning för det jobb de lägger ner och sina dyra kostnader.

Man kan förstå att det är frustrerande för dem. Givetvis är det inte alltid som den fysiska butiken har koll på att du bara utnyttjar dem för att kolla upp produkten innan du handlar på nätet men i grund och botten tror jag att många som jobbar i butik vet att det är en vanligt förekommande fenomen.

Jag läste förra året om en skobutik som inte lät sina kunder testa skorna om de kom in för att prova dem och sedan köpa skorna online. Nu är det givetvis långt ifrån alla kunder som kommer säga rakt ut att de bara kommit in för att prova och sedan tänker köpa på nätet, men om jag var butiksägare och någon sa detta till mig så skulle jag nog också reagera på samma sätt.

Varför ska den fysiska butiken finnas där med sin dyra hyra, sin goda personliga service och sina möjligheter att titta på och prova produkterna på riktigt, om kunderna bara använder dem som en gratis demo innan de lägger sina pengar på annat håll? Dessa butiker bidrar med en viktig tjänst som många människor uppskattar men som de tydligen inte vill betala något extra för.

Hur går det för fysiska butiker och butiksdöden?

När de fysiska butikerna försvinner så skadas även näthandeln

Poängen jag vill göra är att jag tror att butiksdöden kommer att påverka näthandeln negativt, åtminstone inom de områden där man helst vill testa eller kolla på en produkt innan man slutligen gör sitt köp. Som t ex för skor, elektronik, sängar och ett gäng andra områden.

Om alla fysiska butiker lades ner så skulle ingen någonsin kunna åka och titta på sin produkt innan de beställde den. De skulle vara tvungna att bara gå på bilder och beskrivningstext, beställa och hålla tummarna för att produkten är lika bra i verkligheten som den verkade vara enligt bilder och beskrivning.

Detta är inte alltid tillfredsställande. Jag köpte nyligen en bilbarnstol som gick på 3 000 kr. Det är inte ett jättedyrt köp men ändå så dyrt att man vill jämföra priser och göra ett bra köp. Dessutom finns det många olika märken som ser lite olika ut, har aningen olika finesser och bekvämlighet och passar olika bra till olika bilar etc.

Jag kände ett klart behov av att åka till en fysisk butik för att kolla på bilbarnstolar, klämma lite på dem och kolla på funktionerna. Plus att fråga en kunnig person i personalen om vilken modell som är bäst, vad som skiljer modell A från modell B och vad som är bäst i en viss prisklass. Vi fick helt ok svar på frågorna och det kändes bra att kunna kolla på bilbarnstolarna i butiken och att stoppa ner ungen i några av dem för att se hur bra hon satt.

Dock, eftersom jag är en sparsam människa som inte vill betala onödigt mycket för någonting, valde jag att köpa bilbarnstolen på nätet. Det sparade vi 500 kr på. Det är inte en enorm summa men ändå pengar och alla som är ekonomiskt lagda vet att varje liten sparad krona blir värdefull om man lägger ihop alla. Det fanns inte heller några nackdelar med att köpa den på nätet.

Jag känner mig inte direkt skyldig för att jag inte köpte den i samma affär som hjälpte mig och där jag fick testa den live. Kanske jag borde känna mig skyldig för detta. Jag förstår ju att det är svårare och dyrare att driva en fysisk butik och att det kan vara skälet till prisskillnaden. Men för mig som konsument spelar detta bara en liten roll. Det som spelar störst roll är i de flesta fall priset, vilket nästan alltid är lite lägre online.

Men om man bara handlar online hela tiden kommer alla de fysiska butikerna på sikt  att stänga ner. Då kan ingen längre åka och titta på varorna “live” innan de tar sina beslut. Då kommer det plötsligt bli så mycket svårare att få en korrekt uppfattning om vad man har köpt, speciellt för de produkter där det finns många saker att titta på eller prova innan köp.

Jag säger inte att precis alla butiker kommer att försvinna. Det kan säkert tänkas att större kedjor behåller några få butiker runt om i landet där det är som mest lönsamt och just för att låta folk känna på saker och se dem i verkligheten. Dock lär väldigt många försvinna, speciellt från mindre städer / orter och framför allt mindre butiker som inte ingår i större kedjor.

Du kan inte prova / inspektera saker förrän efter du har köpt dem

Att köpa grisen i säcken kanske inte är helt rätt uttryck, men det skulle klart bli en större chansning att köpa saker rent allmänt, då man inte skulle kunna inspektera och testa sin produkt innan man får hem leveransen i brevlådan. Det kan man göra först efter att man redan köpt den och fått den levererad.

Fler returer med bara e-handel

Antalet returer skulle säkerligen öka rejält i detta fall och för produkter som är osmidiga och dyra att skicka tillbaka är det inte den bästa utvecklingen. Speciellt då det i dagsläget oftast är kunden som får stå för returfrakten. Kanske skulle detta också leda till att många behåller saker som de köper även om de inte är helt nöjda med dem? För att det är jobbigt att ångra sig.

Att prova kläder i en klädaffär är ganska enkelt. Man tar med sig 5-6 plagg som ser trevliga ut till provrummet och provar dem. Sen är det troligt att hälften av dessa plagg kommer att väljas bort för att de inte sitter så bra eller för att de inte ser lika roliga ut när man väl tagit på dem som man trodde.

Slutligen kanske man köper två av dem. Samma process är klart mycket mer osmidig vid köp på nätet då man inte kan prova och välja bort saker innan man har köpt dem. Allt sådant måste ske efteråt. För det första måste man lägga ut pengarna för alla produkter som man vill prova och sedan fixa ett paket och returnera de saker man inte vill behålla. Plus att man själv är ansvarig för det paketet tills det kommer till säljaren, t ex om det skulle försvinna på vägen.

Jag säger inte att näthandel är dåligt eller att nackdelarna gör att det inte funkar. Det finns redan nu bevis för att det fungerar fint och att folk är villiga att köpa saker utan att ha lika bra koll på dem osv. Dock tror jag att de fysiska butikerna många gånger är viktiga för att folk ska känna sig säkrare med att handla online. Att de för vissa produkter kan testa dem i vanlig butik innan de sedan beger sig online för att genomföra köpet.

Och det gör att vi har ett moment 22 - där nätbutikerna gör att vanliga butiker får stänga ner, samtidigt som nätbutikerna behöver de fysiska butikerna för att kunna sälja som bäst. Hur man löser detta återstår dock att se. Det troliga är dock att framtiden kommer se ganska annorlunda ut för handeln.

Följ oss på Facebook