Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Imorgon kommer nya besked om reporäntan

Imorgon kommer beskedet om nya reporäntan. Riksbanken har under dagen suttit i möte och klurat på vad de ska göra med räntan och imorgon avslöjar de sitt beslut. Vad kommer då hända imorgon? De flesta tror att räntan kommer att ligga kvar på samma nivå i väntan på valet och att det senare kan tänkas att den till och med sänks ytterligare.

Reporäntan ändras imorgon

De flesta av bankernas ekonomer tror att ränta blir oförändrad fram till i december. När vi väl kommer till december kan det tänkas att den faktiskt sänks ytterligare, till 0,10 procent. Det är väldigt låg inflation just nu och Europas ekonomi har inte återhämtat sig i någon raketfart direkt, vilket gör att det kan behövas en ytterligare liten skjuts i ekonomin.

Den låga styrräntan väntas ligga kvar ganska länge. Många tror att den inte kommer att höjas förrän 2016. Det är dock inget som är skrivet i sten och en del tror även att höjningarna kommer att börja redan nästa år, om än kanske mer mot slutet på året. Det går inte att säga säkert hur det kommer bli utan det avgörs helt enkelt av hur det ekonomiska klimatet ser ut, ifall inflationen är högre osv.

När reporäntan väl går upp, vad händer då?

Just nu är räntan väldigt låg och det leder också till att bolånen har extremt låga räntor. Det gör det väldigt billigt att ha ett bolån just nu. Det är i sig trevligt men det innebär också att boräntorna börjar närma sig botten och förr eller senare kommer de gå upp igen. När räntorna väl börjar stiga kommer ditt bolån bli dyrare och det kostar mer varje månad.

Man ska alltid se till att planera framåt och spara pengar i en bolånebuffert, så att man har pengar att ta från när räntorna tar fart och blir höga. Låt inte bli att spara pengar utan se till att du har sparande pengar som är öronmärka just för att betala din räntekostnad med. Avanzas sparekonom Claes Hemberg säger att många kan få så mycket som 50 000 kr mer i ränteutgifter under ett enda år ifall räntan går upp. Han säger också att man bör spara 25 000 kr varje år nu när det är billigt att ha bolån, så att man har pengarna när de väl behövs om ett par år.

Som Hemberg säger kommer det bli markant dyrare så fort räntan börjar stiga på allvar. Den kan inte bli annat än högre nu från den riktigt låga nivå som har varit och om den nu ligger runt två procent kan den mycket väl vara fem procent en bit in i framtiden. Då har du mer än dubblat dina räntekostnader och det är långt ifrån alla ekonomier som klarar av en sådan ökning av kostnaderna rakt av utan att använda extra sparade pengar.

Du bör faktiskt alltid tänka att du ska lägga undan pengar som ifall boräntan är 5-6 procent, även när den är bara två procent. De pengarna du har kvar efter att du betalat räntan kan du lägga till din buffert och spara till den dagen då räntan faktiskt blir 5-6 procent. Då är dessa pengar viktiga, kanske till och med nödvändiga, för att få din ekonomi att gå runt.

Följ oss på Facebook