Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vilket skydd har din mobiltelefon via hemförsäkringen?

Om det finns något som folk undrar över och är osäkra på så är det hur det funkar med försäkringen och mobiltelefonen, om det hänt något med telefonen som t ex att den har gått sönder eller försvunnit. Det kan vara en del att tänka på här så jag kan förstå att folk är osäkra ibland, men vi ska försöka reda ut de viktigaste sakerna i denna artikel.

Förutom den här sidan driver vi en del andra sidor och en är en sida specifikt om försäkringar. Vi har även en del om försäkringar här men den andra sidan är mer detaljerad och det är lite fler som hittar in dit. Vi får en del kommentarer på sidan och den artikel som får allra flest (vinner med hästlängder) är den som handlar om hemförsäkringen och mobiltelefonen.

Hemförsäkring och mobiltelefon

De flesta som skriver en kommentar har en fråga och de allra flesta har helt enkelt råkat ut för något med mobilen, t ex att den har skadats eller blivit stulen. De vill veta om försäkringen täcker det, hur man ska göra med sin försäkring eller lite mer specifika frågor om specifika situationer och specifika försäkringar. Vi svarar så gott vi kan och har givetvis lagt in svar på de allra flesta vanliga frågorna i själva artikeln, men det är ändå många som känner sig osäkra och behöver fråga om sitt eget ärende.

Med tanke på hur många som frågar så känns det som att det helt klart finns ett glapp i kunskapen gällande hemförsäkringen och vad som gäller för mobilen i olika lägen. De flesta som har skickat in frågor har i princip sagt att deras mobil har gått sönder eller blivit stulen eller borttappad och undrar ifall deras hemförsäkring täcker detta. Eller hur mycket de kan förvänta sig att få ut på försäkringen. Detta ska vi försöka råda bot på.

Grundläggande villkor för mobiltelefonen i hemförsäkringen

En första fråga är vem som hemförsäkringen gäller för, vilket ibland kan komma upp i frågorna. Hemförsäkringen gäller de som är folkbokförda på adressen där den som tecknat hemförsäkringen bor. Det är bäst om alla står med i försäkringsbrevet för att vara på den säkra sidan, men kan funka även utan detta. Ibland gäller den för barn som bor på annan plats om de är under 18.

Hemförsäkringen gäller även om du skulle ha sönder din telefon eller tappar bort den på annan plats än i hemmet. T ex om du är på stan eller på gymmet eller i skolan. Den gäller om du har mobilen i din bil men var lite försiktig om du lämnat den i bilen och det blir inbrott i bilen, för en av reglerna säger att du måste hantera telefonen aktsamt och inte utsätta den för onödiga risker. Att lägga den i bilen över natten osv kan räknas som en onödig risk.

Om du tappar / skadar din telefon

Hemförsäkringen täcker om du har skadat din telefon genom en olycka eller oförutsedd händelse. Det kan dock krävas att du har ett tillägg till hemförsäkringen som heter Allriskförsäkring eller Drulleförsäkring. Vilken är till just för olyckor där du bara råkar ut för något dåligt lite oturligt. T ex om du tappat telefonen i golvet eller i toaletten.

Det skadar sällan att lägga till Allriskförsäkringen i din hemförsäkring eller se till att den ingår i den nivå som du väljer. Det är ett bra tillägg att ha och jag rekommenderar det, då det annars kanske inte går att få ersättning för om du själv råkar skada något genom klumpighet.

Försäkringen täcker in de allra flesta scenarion, även om någon i din närhet, t ex en kompis, råkar skada telefonen när ni umgås. Det är viktigt att det är en olycka dock. Du får inte ersättning om du medvetet har kastat den i golvet eller stoppat den i en skål med vatten osv.

Om du blir av med din telefon

När det gäller om du blir bestulen så går det ganska ofta också att få ersättning från hemförsäkringen. Även då är det bäst att ha Allriskförsäkring för att säkerställa att du kan få pengar, då detta många gånger räknas som något klumpigt som du har gjort (även om det inte alls behöver vara ditt fel givetvis).

Om du har blivit bestulen så är det viktigt att anmäla till polisen så att det finns en polisanmälan. Det vill försäkringsbolaget gärna ha. Inte för att det kanske finns stor chans att återfå din mobiltelefon genom deras arbete men det är en del i processen helt enkelt. En formalitet som ska göras.

När du blivit bestulen så är det också viktigt att du varit försiktig med mobilen. Om du har lagt den framme någonstans på en fest och sedan kommer tillbaka och finner att den är borta så kan de hävda att du inte har tagit hand om din mobil på ett tillräckligt bra sätt. Att du borde varit mer aktsam, så hade den förmodligen inte försvunnit. Tänk på detta och ta väl hand om telefonen, med tanke på att den är värdefull.

Det är inte alltid det går att få ersättning om du bara har tappat mobilen, t ex lagt den någonstans och den sedan är borta eller om den ramlat ur fickan på bussen. Det kan vara lite hårt hur de bedömer detta eftersom du kanske inte varit aktsam nog. En Allriskförsäkring som tillägg ger dock lite bättre chanser och du kan alltid anmäla till försäkringsbolaget och hålla tummarna.

Hur mycket får jag ut på försäkringen?

Detta är så klart en viktig fråga och många kan bli lite besvikna här. Det är nämligen ganska troligt att du får ut mindre än du hoppats på. Det som avgör här är framför allt hur gammal din mobiltelefon är. Det blir snabbt värdeminskning och försäkringsbolagen har tabeller som visar hur många procent av värdet du kan få ut vid olika åldrar (på produkten).

T ex så är det många som har att du första året får ut mer eller mindre hela telefonens värde men att det efter det första året bara är 50 procent. Sedan efter några år ännu mindre. Det innebär att du ofta kan få bra ersättning för ny telefon men ganska dålig ersättning för telefoner som är några år gamla.

Du måste även betala självrisk. Självrisk är ett belopp som du alltid själv står för innan försäkringsbolaget går in och ersätter resterande belopp. Så om du exempelvis har en mobil som kostade 10 000 kr och den var 3 månader gammal så kan du kanske få ut hela beloppet som telefonen är värd, men minus självrisken. Den brukar vara runt 1 500 kr men det kan variera aningen. Du skulle i så fall få ut 8 500 kr på försäkringen, som du kan köpa en ny telefon för.

Övrigt värt att veta om hemförsäkring och mobiltelefon

Några övriga saker kan vara värda att nämna. En första sak är att om du har problem med mobilen i form av att de slutar fungera av sig själv eller om knapp eller kamera går sönder utan att du har gjort något, så är detta inte ett fall för hemförsäkringen. Det är möjligen dock ett fall för garantin.

Har du en hyfsat ny telefon så har den säkerligen garanti, alltså att tillverkaren / säljaren garanterar att den ska fungera åtminstone en viss tid. Minst ett år brukar det vara. Då bör du bara kunna kontakta säljaren så kan de lösa det genom att reparera eller ge dig en ny produkt. Hemförsäkringen kan man då lämna utanför.

En annan sak som kan vara värd att komma ihåg är att det kan vara lite olika vad försäkringsbolaget vill att man gör med sin telefon om man anmäler ett ärende. De har rätt att avgöra vilken åtgärd som passar bäst. Om det är en sprucken skärm eller något annat som kan tänkas gå att laga kan de begära att du tar telefonen till en reparatör och så betalar då försäkringsbolaget för detta.

Det kan även tänkas att du får en ersättningsmobil av dem men det är ganska troligt att du får pengar utbetalda för att köpa en ny helt enkelt. Det är många som verkar tro att försäkringsbolaget bara ger dig en ny likadan telefon som den du har förlorat och att det bara är att anmäla så kommer en på posten i princip. Så enkelt är det sällan.

I de flesta fall får du helt enkelt pengar att köpa en ny för, då minus avdrag för eventuell värdeminskning samt självrisken. Det är inte otroligt att du får ett lägre belopp än vad en ny telefon av samma modell skulle kosta, så räkna med att du får lägga lite pengar själv. 

Detta gör att du kan köpa en ny mobiltelefon själv ganska snabb om du har lust och behöver inte direkt vänta in att försäkringsbolaget gör en utbetalning.Du behöver bara veta så att de inte tänkt försöka laga din telefon eller något sådant, innan du går och köper. Så får du in pengarna senare när ärendet är löst.

Följ oss på Facebook