Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Regelbunden genomgång av försäkringar kan spara tusenlappar

Att göra en koll när man först skaffar sina försäkringar för att jämföra priser och välja bästa alternativet är väl ganska vanligt och något som klart rekommenderas. Men glöm inte heller bort att det är bra att göra en genomgång av de befintliga försäkringarna då och då för att se att de val du en gång gjorde fortfarande är bäst / billigast.

Även om du tror att du har en bra och billig försäkring så är det inte helt säkert att den som du en gång valde kommer att vara bästa alternativet hela tiden framöver. Priser ändras och även villkor kan förändras med åren och då kan det tänkas att man sitter där med en gammal försäkring som inte alls håller måttet längre. Det går att spara mycket pengar på att gå igenom sina försäkringar med jämna mellanrum för att se att de fortfarande håller i konkurrensen.

Exempel från min egen försäkringsgenomgång

Jag gjorde nyligen en koll på mina försäkringar för att se att dem som jag hade valt fortfarande var bäst alternativ för mig. Det jag gjorde var att kolla upp vad jag kunde få för pris och villkor hos ett antal olika av de stora försäkringsbolagen genom att fylla i personnummer och registreringsnummer på bilen på deras webbsidor. Man får då upp ett prisförslag direkt.

En av försäkringarna som jag kollade upp var bilförsäkringen, en av de dyraste försäkringarna man har. Jag trodde själv att den försäkring jag hade skulle vara billigast fortfarande eller någonstans i närheten åtminstone, så jag blev överraskad när jag insåg att jag kunde skaffa en likvärdig bilförsäkring hos IF som faktiskt skulle kosta mer än en tusenlapp mindre om året. Då kunde jag dessutom sänka min självrisk från 4 000 kr till 3 000 kr, vilket ju är fint om något skulle hända.

IF har som ganska många försäkringsbolag en samlingsrabatt om går igång om man har fler än en försäkring hos dem. Ifall jag har både bilförsäkring och hemförsäkring hos samma kan jag få en rabatt på t ex 15 %. Det fina är att IF har bra pris på hemförsäkring också så jag kan byta även den till dem och få utnyttja deras samlingsrabatt. Priset på min hemförsäkring skulle inte i sig bli så mycket lägre hos IF jämfört med hos mitt gamla försäkringsbolag men med rabatter och så där blir det klart bättre att byta den också.

Viktigt att inte bli för bekväm med sina försäkringar

Genomgång och jämförelse av försäkringar

Det är lätt att man blir lite slapp och inte riktigt orkar gå igenom sina befintliga utgifter för att se om det finns saker man kan förbättra. Försäkringar är ett bra exempel på en utgift som man med fördel kan kontrollera åtminstone vartannat år eller så, fast det finns många andra utgifter som också är värda att gå igenom.

Allting som går att byta / där det finns alternativ att välja mellan är faktiskt värt att kolla upp då och då. Sådant som de flesta av oss brukar betala för är exempelvis försäkringar, el, mobilabonnemang, tv- och internet, tidningar och andra liknande prenumerationer. Alla dessa går att byta till en annan leverantör och det är konkurrens mellan de olika leverantörerna.

Försäkringar och el är två av de största posterna och de som kanske är mest intressanta att gå igenom men även de andra kan innebära sparade pengar om man tar sig tid att kolla runt lite. Priser går som sagt upp och ner över lite längre tid och det som var bäst / billigast när du gjorde ditt ursprungliga val kan idag vara dyrare eller sämre.

Lathet , att man inte bryr sig eller att man inte tänker på att göra en genomgång är vanligaste skälen till att man helt enkelt nöjer sig med det man har. Det kan dock göra att man betalar klart mer än man behöver. Har du läst detta blogginlägg så har du åtminstone blivit påmind att du kan göra en genomgång, så nu är det bara latheten som hindrar dig från att spara pengar.

Det tar inte lång tid att göra en koll på alternativen och att byta om det så krävs, så passa på du också.

Kanske passar inte din nuvarande försäkring längre

Det är inte bara priset som är intressant när man väljer försäkringar. Priset brukar givetvis vara en avgörande faktor men även villkoren spelar in. Olika personer / familjer har olika behov och då gäller det att välja en försäkring som passar ens egna specifika behov.

Ibland ändras försäkringsvillkoren men det troligaste är snarare att dina behov förändras. Om du tecknade din hemförsäkring när du bodde med din sambo i en bostadsrätt och sedan dess har flyttat till ett hus och fått barn och köpt lite nya prylar etc så har ditt behov säkert förändrats. Det kan finns många skäl till att behovet förändras och ifall det händer så behöver du se så att din försäkring passar ditt liv så som det är i dagsläget.

Så gör gärna en försäkringsgenomgång och kolla inte bara på priserna utan se även över försäkringsvillkoren och vilka försäkringar som har det skydd som bäst passar dig och din familj. Kanske märker du att den försäkring som du har inte lägre är bästa alternativet. Kan du hitta en försäkring som både har bättre villkor för ditt behov och ett lägre pris så har du ju verkligen hittat rätt. Det kan till och med vara så att du bestämmer dig för en lite dyrare försäkring för att den har villkor som är bättre för dig.

Lite småsaker att komma ihåg

Här kommer några blandade småsaker som är viktiga att tänka på när man gör en genomgång av sina försäkringar och funderar på att byta.

Räkna med samlingsrabatterna

En av de saker som du ska komma ihåg när du gör din genomgång av försäkringarna är det här med samlingsrabatter. Många försäkringsbolag har dem och du blir ganska väl belönad ifall du väljer att samla alla dina försäkringar. Så om du tittar på din bilförsäkring och ser att du skulle tjäna på att byta så måste du även komma ihåg och räkna in hur samlingsrabatten påverkas.

Ifall du flyttar bort bara bilförsäkringen från ditt nuvarande försäkringsbolag men har kvar det andra kanske du går miste om en bra rabatt som faktiskt gör din nuvarande försäkring bättre än det nya alternativet. Du får räkna på det och även kolla upp vad du kan få för priser på de andra alternativen för att se om det är värt att flytta alla försäkringar till det nya försäkringsbolaget. Då kan du få en samlingsrabatt där istället.

Om det skulle vara så att du har tecknat dina olika försäkringar vid olika tider på året så kan detta försvåra lite om du vill byta. Om t ex hemförsäkringen förnyades i april och bilförsäkringen förnyas i september så blir det krångligare att flytta alla på en gång utan att riskera dubbla försäkringspremier osv. Försök att planera runt detta så gott det går. Se det inte som något stort hinder för att byta försäkringsbolag dock.

Jämför likvärdiga försäkringar / villkor

Se även till att du jämför likvärdiga försäkringar. När du kollar på priser och jämför nya försäkringar med din befintliga måste du se till att villkoren är ungefär samma och att du har valt samma självrisk osv. En försäkring kan ha bättre eller sämre skydd och ifall du hittat en ny försäkring som är billigare än den du har så finns det ju en risk att den har sämre villkor. Se till att den nya har ungefär samma villkor som den du har, för annars är det inte så mycket frågan om att du hittat ett billigare alternativ utan mer att du hittat en lite sämre produkt till ett lägre pris. Det är ju inte säkert att du vill byta bort din lite bättre försäkring för ett lite bättre pris.

Du kan välja sådant som självrisk och försäkringsbelopp själv och dessa saker påverkar också vad försäkringspremien slutligen blir. Det är något som också är värt att tänka på. När du gör dina egna val ska du givetvis välja samma som du tidigare hade. Ifall du skulle vilja ha en lägre självrisk eller ändra på något från din gamla försäkring så får du även komma ihåg och väga in att detta kan göra de nya försäkringarna lite dyrare.

Följ oss på Facebook