Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hemförsäkring till fritidshuset?

Nu när vi har haft ett väldigt speciellt år med COVID-19 och inte kunnat resa utomlands på semester så har det blivit mycket tid hemma i Sverige. Det är dock inget dåligt med detta, men det har helt klart lett till att många har spenderat mer tid i sina fritidshus och sommarstugor. Många har också blivit intresserade att köpa fritidshus och då kanske man undrar vad som gäller med försäkringen.

Ett fritidshus är många gånger likt ett vanligt hus, även om det kan vara mindre och skilja sig på lite olika sätt. Det är i vilket fall troligen värdefullt och kostar ofta flera miljoner, varför de flesta vill försäkra det. Men ska man skaffa en vanlig hemförsäkring för sitt fritidshus / sommarstuga eller hur ska man göra?

Svaret är att man normalt ska skaffa en speciell försäkring, fritidshusförsäkring (eller något liknande namn). En sådan försäkring är på många vis väldigt lik en vanlig villaförsäkring men det finns en del skillnader. Skillnaderna är vad som gör att man förmodligen väljer en fritidshusförsäkring istället för villaförsäkringen.

Fritidshusförsärking

Hemförsäkring eller fritidshusförsäkring?

Det första som skiljer en fritidshusförsäkring från en vanlig villaförsäkring eller hemförsäkring är att du inte får alla de extra delförsäkringarna som ingår i din hemförsäkring som rättsskydd, överfallsskydd, reseförsäkring (ibland ingår dock faktiskt rättsskydd, t ex om du börjar bråka med din granne). Dessa saker skyddar mot saker som egentligen inte är direkt kopplat till ditt hem utan mer till dig / er som ingår i försäkringen.

Detta behövs inte i en fritidshusförsäkring eftersom du redan har dem i hemförsäkringen (vilken i princip alla bör ha, eller åtminstone se till att ingå i någon annans). Det du behöver är skydd för fritidshuset i sig och egendomen som du förvarar där.

En fritidshusförsäkring innehåller skydd mot exempelvi skador (brand, vattenskador osv) på huset samt saker som förvaras i huset eller på tomten samt skydd mot skadegörelse, inbrott och stöld eller om något går sönder som t ex kylen. Det fina är att försäkringen även kan täcka saker som du har vid fritidshuset som gräsklippare, kyl och frys, möbler och i princip all lös egendom som du förvarar där.

Det som inte ingår är motorfordon, båtar och andra vattenfordon samt kontanter. Möjligen några andra undantag också som man får läsa sig till i försäkringsvillkoren. Det finns givetvis alltid en del undantag i försäkringen för saker som inte täcks in och det ska man alltid kolla upp. Läs villkoren och se vad som gäller så att du inte blir överraskad den dagen du behöver nyttja försäkringen.

Ska man ha en fritidshusförsäkring?

Är det då värt att teckna en sån här försäkring, eller är det mest ett påhitt av försäkringsbolagen för att ta dina pengar? Jag tycker helt klart att detta är en vettig försäkring. Liksom ditt vanliga hus är fritidshuset oftast värdefullt och det kan även finnas många värdefulla saker i eller runt fritidshuset.

En försäkring ger dig skydd mot det mesta som kan hända som brand, vattenskador, stöld och skadegörelse, om något går sönder, blixtnedslag och liknande saker. Det är rent allmänt bra med ett sådant skydd eftersom det kan bli riktigt dyrt om något skadas eller om man får inbrott osv. Om man är orolig för sådana saker i sitt vanliga hem så är det ju minst lika troligt att det kan hända även i fritidshuset.

Eftersom ditt fritidshus ofta endast används delar av året så står det även tomt under längre perioder och utan tillsyn är det större risk för inbrott samt att man inte upptäcker om något händer, t ex om det börjar läcka vatten eller brinna. Skadorna blir vanligtvis klart större eftersom det får stå länge innan någon tar hand om problemet.

Det är också trevligt att man har försäkring som täcker egendom som man förvarar i sitt sommarhus. Det kan vara allting inne i huset som t ex kan bli förstört vid en brand eller vattenskador men även om något skulle gå sönder eller bli stulet.

Vissa saker kan man behöva tilläggsförsäkringar för. Detta gäller t ex den klassiska drulleförsäkringen som behövs för att täcka in om du skulle råka välta din tv i golvet osv. Du kan också ofta skaffa en speciell småbåtsförsäkring för att täcka in en liten båt i samband med din sommarstuga. Du får kolla upp exakt vad ditt försäkringsbolag säger om dessa saker.

Summerar man det hela så är fritidshusförsäkringen i princip lika bra att ha som en vanlig hemförsäkring, så länge du bryr dig om din sommarstuga eller den egendom som du förvarar där. Eller så länge den är värd något, vilket ju oftast är fallet. Det är få som inte tycker att det är värt att ha en hemförsäkring och du får i princip lika bra skydd för sommarstugan med denna försäkring.

Just eftersom det är extra svårt att ha koll på fritidshuset under hela året (eftersom man troligen bara är där delar av året) så är det bra att kunna få ersättning när något händer. För vissa saker kanske risken är mindre men för andra saker är den större istället och skadorna kan tyvärr bli större för den delen. Vill man skydda sin investering (och sin lilla oas hemma i Sverige) så är det bra med en vettig försäkring. Fritidshuset är normalt alldeles för värdefullt för att låta det stå oskyddat.