Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Har du utnyttjat din reseförsäkring ordentligt?

Många har säkert varit ute och rest i sommar och förhoppningsvis har det gått bra för de flesta. Ifall du har haft något problem under din resa utomlands får du dock inte glömma att kolla ifall din försäkring täcker detta på något vis. Kanske kan du få ersättning. Om du inte är säker är det klart värt att kolla närmare på då det kan finnas oväntade pengar att kamma hem.

Vanlig reseförsäkring

En reseförsäkring täcker in ganska mycket. Den ingår vanligen i en hemförsäkring och gäller alla som bor på samma adress som den person som har tecknat hemförsäkringen. Detta innebär att hela familjen är försäkrad. Ifall du har barn under 18 som bor på annan adress så täcks även dessa in.

Reseförsäkringen gäller för utlandsresor i upp till 45 dagar. Vill du vara borta längre än så behöver du teckna en ytterligare försäkring eller en tilläggsförsäkring för att få skyddet.

Vid dessa tillfällen kan reseförsäkringen ge dig ersättning

 • Reseförsäkringen täcker huvudsakligen om du blir sjuk eller skadad medan du är utomlands. Du får ersättning för sjukvård, resor till och från sjukhus och merkostnader så som mat och boende för anhöriga.
 • Du kan få ersättning för tandskador, t ex om du hoppar i poolen och råkar slå ut en tand och behöver akut sjukvård av detta skäl.
 • Ifall du varit ordentligt sjuk så att detta har påverkat din semesterresa markant kan du få ersättning för detta. Det gäller om du t ex måste avbryta resan eller om du varit sjuk en längre tid (fyra dagar eller mer) och då inte kunnat göra något förutom att ligga hemma (läkarintyg krävs då oftast).
 • Om du blivit bestulen på något ingår detta givetvis i försäkringen. Se dock till att hålla ordning med dina prylar då du kanske inte får några pengar ifall du varit oaktsam. Tänk även på att polisanmäla eventuella stölder.
 • Om ditt bagage blir skadat eller kommer bort får du ersättning för detta. Om det kommer bort vid flygresan kan det ofta ersättas på något vis av flygbolaget. Vid skadat bagage kan man möjligen få ut pengar från t ex VISA om man har betalat resan med kortet!
 • Ifall ditt flyg blivit ordentligt försenat, t ex på grund av tekniska problem, finns det möjlighet att få ut pengar för förseningen. Det kan även gå att få ersättning ifall du missar flyget t ex på grund av en olycka.
 • Olika försäkringar kan ha lite olika regler så det gäller att kolla upp vad just din reseförsäkring täcker och inte täcker. Det kan även finnas saker utöver de vi tagit upp som faktiskt ingår som man normalt inte tänker på.

  Det kan även vara så att du har vissa försäkringar från ditt kreditkort så som VISA eller Mastercard. Där brukar det ingå en reseförsäkring av slag och där kan du t ex få ersättning för skadat bagage och lite sådant. Kolla alltså även upp detta för en chans till lite mer slantar.

  Titta in på vår artikel om reseförsäkring (där finns även fler artiklar om försäkring och olika typer av reseförsäkringar)