Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Glappet i hemförsäkringen som man inte tänker på

Jag läste nyligen en artikel om en familj som hade haft inbrott i garaget och ett par små motocrosscyklar som familjens son körde blev stulna. Familjen hade en ordentlig hemförsäkring och trodde att de var helt säkra, men enligt försäkringens villkor ingår inte motocrosscyklarna i försäkringen. Det finns här en springa i försäkringsskyddet som många kanske inte tänker på.

Grunden till problemet är att motorfordon inte ingår i hemförsäkringen. Du får alltså ingen ersättning ifall någon stjäl din moped om den står i garaget eller ens om den står i vardagsrummet. Detta är dock inte helt konstigt och inte heller så farligt då en moped går att försäkra för sig via en mopedförsäkring. Har du en hyfsad nivå på din mopedförsäkring så får du ersättning ifall den blir stulen.

Vissa motorfordon kan man dock ofta inte försäkra för sig, som t ex motocrosscyklar, eftersom de inte är menade att framföras på allmän väg (de har inget registreringsnummer). Det kan finnas en specialförsäkring för motorsport som du kan teckna där du har skydd för såna här fordon men det går sällan att försäkra dem hos vanliga försäkringsbolag.

Det dumma är alltså att motocrosscyklar och liknande motorfordon inte går att försäkra för sig hos de stora bolagen och de ingår inte heller i hemförsäkringen även om många kanske tror att de gör det. De hamnar helt enkelt i en springa och blir oförsäkrade.

Ett problematiskt och dyrt glapp

Det här glappet är inte ett bra eftersom det är väldigt många som tror att de är försäkrade men som egentligen inte är det. Givetvis handlar det om att läsa sina försäkringsvillkor noga (vilket man alltid bör göra) så att man har koll på vad som ingår och inte ingår, men det är ändå säkerligen många som inte har tillräckligt bra koll.

Dessutom är den här typen av fordon faktiskt ganska dyra. En motocrosscykel kan vara värd 20 000 kr eller mer, vilket innebär att man inte kan köpa en ny rakt av hur som helst om den skulle bli stulen. Ifall man räknar med att man är skyddad av sin hemförsäkring och sedan inser för sent att man inte är det blir det en dyr läxa.

Den viktigaste lärdomen här är troligen att man måste läsa igenom sina försäkringsvillkor riktigt noga. Ifall man har något av värde som man vill vara säker på ingår i hemförsäkringen bör man läsa villkoren eller kolla upp med försäkringsbolaget att det verkligen täcks. Då får man inga otäcka överraskningar senare.

Kanske kommer försäkringsbolagen att börja erbjuda tilläggsförsäkringar för den här typen av fordon men det är inte säkert. Du kan själv kolla efter försäkringsbolag som kanske har en sådan tilläggsförsäkring redan nu eller kolla hur mycket en eventuell specialförsäkring för motorsport kan tänkas kosta.