Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Frågor och svar om försäkringar - Del 2

Andra delen i vår lilla serie med frågor och svar om försäkringar tar upp det här med att välja försäkringsbolag och att välja prisvärda försäkringar. Eftersom försäkringar kostar en slant vill de flesta ju hitta lite billigare försäkringar och då uppstår även en och annan fråga kring valet och hur man jämför olika försäkringar.

Är billiga försäkringar sämre än dyrare försäkringar?

Försäkringar är lite lurigare att jämföra än exempelvis lån eftersom villkoren kan variera en del. En del saker som ingår i en försäkring kanske inte ingår i samma försäkring hos ett annat försäkringsbolag. Det kan även vara olika hur stora ersättningarna är.

Det finns dessutom en hel del olika faktorer som påverkar priset på en försäkring, exempelvis hur stor självrisk du väljer. Andra faktorer varierar beroende på typ av försäkring. Valen du gör när du tecknar försäkringen påverkar din slutliga försäkringspremie.

Eftersom det varierar på det här viset är det svårt att säga att dyrare eller billigare försäkringar automatiskt är bättre. Om det ingår mer i en dyrare försäkring kan den vara mer prisvärd totalt. Om två försäkringar är precis likadana är det klart oftast bättre med den billigaste. Kolla upp vad som ingår och vilka villkor som gäller när du jämför försäkringar.

Hur jämför jag bäst försäkringar och försäkringsbolag?

Det är viktigt att komma ihåg att en försäkring kan se olika ut hos olika försäkringsbolag. Villkor och de val man gör när man tecknar försäkringen påverkar hur mycket den kostar till slut. Det är därför inte helt enkelt att jämföra försäkringar. Du kan inte bara titta på två försäkringar rakt av och se vilken som är bäst. Vanligen måste du fylla i dina uppgifter på försäkringsbolagets webbsida och få en offert som visar vad som ingår och vad det kostar.

Du får göra detta på varje försäkring du vill jämföra. Av det skälet är det lite osmidigt att jämföra försäkringar men det är fortfarande viktigt att inte bara ta första bästa. Att jämföra är ett bra sätt att spara lite pengar och det finns definitivt en slant att spara. Du kan använda dig av en tjänst så som Insplanet som har samlat många försäkringsbolag och du kan jämföra via dem genom att fylla i din information en enda gång.

Vilket försäkringsbolag ska jag välja?

Det går givetvis inte att säga att ett visst försäkringsbolag är bäst. Det är upp till dig att kolla runt lite och se vilket försäkringsbolag som du gillar. Priserna kan skilja på olika försäkringar men man ska komma ihåg att du ofta får en slags mängdrabatt om du samlar alla dina försäkringar på samma ställe. En sådan rabatt kan t ex vara 10 % på din bilförsäkring ifall du har hemförsäkringen hos samma bolag.

Tipset vi kan ge är följande. Ifall du inte har några försäkringar nu men är ute efter en eller flera bör du titta runt på många olika försäkringsbolag och se vad de har för villkor och kolla upp priserna. Välj det bolag som du känner har de mest prisvärda försäkringarna och som känns rätt för dig.

Ifall du redan har försäkringar hos ett visst försäkringsbolag kan det vara idé att först kolla upp ifall du kan få någon rabatt om du skaffar även den nya hos samma. Det är värt att ta kontakt med dem och fråga. Det är dock inget som säger att du måste ha alla dina försäkringar på samma ställe om du hittar en riktigt prisvärd försäkring någon annanstans. Du har också möjlighet att byta försäkringsbolag om du inte är nöjd, men du måste vänta tills en försäkringsperiod är slut.

Finns det några rabatter och erbjudanden?

Försäkringsbolagen kan definitivt ha erbjudanden precis som vilka företag som helst. Det kan vara vanliga tidsbegränsade erbjudanden för att locka in nya kunder men de flesta försäkringsbolag har några rabatter som de har konstant.

En av de vanligaste rabatterna är den man får ifall man samlar sina försäkringar hos samma försäkringsbolag. Det är många som kör på den här rabatten, som helt enkelt går ut på att du får en viss procent rabatt på en försäkring (t ex bilförsäkringen) om du även har hemförsäkring hos samma bolag. Det kan fungera på samma sätt även med andra typer av försäkringar.

En annan rabatt som ofta finns är att man får några hundralappars rabatt ifall man tecknar försäkringen på Internet. Genom att använda nätet och fylla i allting på försäkringsbolagets webbsida kan man utnyttja den här rabatten. Det är inte så mycket pengar men man kan klart göra roligare saker för dem, och dessutom är det ju allra smidigast att fixa sin försäkring via Internet ändå.