Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Frågor och svar om försäkringar - Del 1

Försäkringar kan vara lite luriga och det finns en del frågor som folk stället då och då. Jag tänkte att vi skulle köra en serie där vi svarar på vanliga frågor om försäkringar. I den första delen kör vi lite allmänna frågor om försäkringar och lite om vad man ska tänka på. Framöver kommer blandade frågor om allt från självrisk och villkor till hur man byter försäkringsbolag eller har flera försäkringar som täcker samma sak.

Måste man ha försäkring?

I de flesta fall behöver man inte ha en försäkring. Det är frivilligt att skaffa en försäkring men det är i vissa fall definitivt rekommenderat. Det gäller att avgöra från gång till gång ifall en försäkring är aktuellt. Försäkringar handlar huvudsakligen om ekonomisk trygghet och därför är det en bra idé att skaffa försäkringar för saker som har ett stort ekonomiskt värde eller som kan kosta mycket ifall något råkar hända.

I vissa få fall är det faktiskt så att en försäkring är obligatorisk. Ett sådant exempel är trafikförsäkringen, vilken är ett måste ifall man äger ett fordon som man planerar att köra på allmän väg. Den här försäkringen finns för att andra ge skydd till anda människor och deras egendom.

Varför ska man ha en försäkring?

Det är ofta så att man väger fördelarna med en försäkring mot dess kostnad. Det är ju givetvis inte gratis att ha en försäkring. En del försäkringar är ganska dyra. Det du får för dina pengar är i grund och botten ekonomisk trygghet. Med en försäkring vet du att även om något skulle hända så kommer du klara dig eftersom försäkringen går in och täcker upp det mesta av kostnaderna.

Den ekonomiska tryggheten är skön att ha helt enkelt för att du inte behöver oroa dig lika mycket, men försäkringar är även en ganska viktig del av en stabil ekonomi. Att veta vad man har för utgifter framöver och hur mycket pengar man behöver spara i buffert är viktigt så att man inte råkar ut för några plötsliga problem som leder till att man inte har tillräckligt med pengar för att klara sig. En försäkring hjälper dig att begränsa oväntade utgifter.

Vad är viktigast att tänka på när jag skaffar försäkring?

Det finns givetvis ganska många saker att tänka på när man ska skaffa en försäkring. Exakt vad man ska tänka på beror på vilken typ av försäkring man vill skaffa. En hemförsäkring har olika villkor än en bilförsäkring och även olika saker som är viktiga.

I grund och botten finns det några saker att tänka på som gäller för i princip alla typer av försäkringar. Först och främst ska du fundera på vilket behov du har. Fundera på vad det är för typ av skydd du är ute efter och hur omfattande det behöver vara. Hur mycket försäkringsskydd du behöver kan variera en hel del. I vissa fall kanske du t ex bara är orolig för något väldigt specifikt ska inträffa och i andra fall vill du ha en försäkring som täcker in i princip allt.

Nästa steg är att titta runt och se vad det finns för försäkringar och försäkringsbolag. Ta inte bara första bästa försäkringsbolag du hittar utan försök att kolla runt en del och jämföra priser, villkor och andra fördelar och nackdelar. Du kommer upptäcka att det finns en del skillnader och det gäller att hitta en försäkring som passar just dig och din plånbok.

När du tecknar försäkringen har du en del val att göra angående självrisk och annat som kan vara viktigt. Försök tänka igenom din situation och anpassa dig efter den. Räknar du t ex med att utnyttja din försäkring hyfsat ofta är det en fördel med lägre självrisk medan en högre självrisk kan vara att föredra ifall du tror dig behöva utnyttja försäkringen väldigt sällan.

Vad har jag för ansvar och vad har försäkringsbolaget för ansvar?

Som alltid när man skriver på ett kontrakt har båda parter ett visst ansvar. Försäkringsbolaget lovar att ge dig ersättning för olika händelser beroende på vilken försäkring du har och för detta ska du betala en försäkringspremie varje månad eller år. I försäkringsbrevet står skrivet vad som gäller och när du kan få ersättning och när du inte får några pengar.

Som försäkringstagare måste du också uppfylla vissa krav. Kraven brukar normalt ta upp hur du ska hantera dina prylar och vad du ska göra (eller inte göra) för att försäkringen ska gälla. Ifall du är oaktsam eller agerar på ett sätt som strider mot avtalet kanske du inte får några pengar ifall något händer och du vill utnyttja försäkringen.