Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkra din identitet med ID-skydd - en försäkring man bör ha?

Man hör ganska många historier om folk som har fått sin identitet kapad och allt strul som detta leder till. I och med Internet har ID-stölder blivit vanligare och mer utbrett, vilket givetvis är tråkigt. Det finns nu för tiden en försäkring mot detta som kallas för ID-skydd. Ska gå igenom vad detta är och ifall det är något man kan behöva skaffa.

Förklaring av ID-kapning

ID-kapning, ID-stöld eller identitetsstöld är några namn på när någon bedragare / brottsling får tag på din personliga information och sedan använder informationen för att t ex köpa saker, ta lån, skaffa abonnemang och andra saker för att kunna få tag i pengar samtidigt som du är den som får ta smällen.

Bedragare kan få tag på din information på många olika sätt. Det kan ske så enkelt att de går till din brevlåda och stjäl ett brev du har fått från t ex banken, försäkringsbolaget eller Skatteverket. Alternativt kan de använda ett stulet / tappat körkort, ett förfalskat pass och liknande. Kan de få tag på personnummer och andra uppgifter så kan de ofta bygga vidare på detta genom att t ex skaffa kreditkort i ditt namn (som de sedan kan lägga beslag på via adressändring eller genom att bevaka brevlådan etc ). De kan även få tag i viktiga uppgifter via nätet, t ex via Facebook.

Skydda dig mot id-kapning med ID-skydd

För dig som drabbas av ID-kapning blir det ofta drygt. För det första kommer det en massa fakturor för saker som du inte har köpt och dessa måste du bestrida. Du måste blockera eventuella kort och annat som bedragaren kan använda för att fortsätta utnyttja din identitet. Kanske kan detta t ex vara att blockera ditt eget personnummer. Du måste dessutom polisanmäla händelserna.

Resultatet blir kanske att du förlorar lite pengar men det går ofta att bestrida fakturor och få tillbaka det mesta. Dock kan även din kreditvärdighet få sig en rejäl törn eftersom det är många kreditprövningar som tas när bedragaren försöker låna pengar, handla på kredit och liknande. Du kan också som sagt behöva spärra din egen identitet för att slippa ytterligare problem.

Det tar mycket tid och kraft att slåss mot en ID-stöld och det tar även tid att få tillbaka sin tidigare kreditvärdighet. Resultatet kan bli att man får lägga mycket tid på detta plus att en del olika saker påverkas (åtminstone kortvarigt) så som din egen förmåga att låna, skaffa abonnemang och liknande. Även om du inte förlorar så mycket pengar direkt så kan det indirekt bli ganska jobbigt att kapas.

Så funkar ID-skydd

Försäkringen som kallas ID-skydd finns hos flera bolag och är en specialförsäkring som riktar sig till folk som vill skydda sig mot just identitetsstölder. Den här försäkringen har flera olika delar som både kan vara förebyggande och hjälpa till ifall du skulle råka ut för en ID-stöld.

Den första delen av ID-skyddet är en övervakning av din kreditinformation och ifall någon tar en kreditupplysning i ditt namn så får du direkt ett larm om detta. Ifall det inte är du som själv har orsakat kreditupplysningen så kan du snabbt kolla upp vad som har hänt. Då kan du se ifall din identitet har blivit kapad och reagera direkt.

Att just agera snabbt vid en ID-kapning är viktigt eftersom man normalt inte upptäcker att något har hänt förrän det börjar ramla in en massa fakturor. Om det går att se att något är galet tidigt så kan man vidta åtgärder och börja spärra etc direkt. Det kan förhindra många framtida problem.

Nästa del av försäkringen är stöd och hjälp ifall du råkar ut för något. Du får hjälp att bestrida felaktiga fakturor som uppkommit i och med identitetsstölden och du får juridisk hjälp när det behövs. Du slipper stå ensam och att själv hantera allt som behöver göras ifall du får din identitet stulen, vilket kan vara trevligt om man inte är så insatt.

Sista delen ger ersättning för eventuella förluster som uppkommer i samband med ID-kapningen. Ifall du skulle förlora pengar så går försäkringen in och täcker detta upp till en viss gräns. Exakt var gränsen ligger beror på försäkringen men det kan röra sig om t ex 200 000 kr. På så vis har du ett visst ekonomiskt skydd.

Behöver jag ID-skydd?

Det är en klassiskt svår fråga att besvara ifall man ska skaffa en viss försäkring eller inte. Vissa försäkringar är mer uppenbara så som hemförsäkring och bilförsäkring eftersom de ger mycket värde och i vissa fall är de kanske till och med obligatoriska. Andra försäkringar, speciellt sådana som är specialiserade på något visst område, kan vara svårare att säga något om.

Det vanliga rådet är att man ska väga risken att man kommer råka ut för något och vad detta skulle kosta (i pengar och tid / kraft) mot hur mycket försäkringen kostar. Ju mer otroligt det är att något kommer att hända ju mindre vill man givetvis betala för en sådan försäkring. Av det skälet vill man inte betala något alls för vissa försäkringar men ibland kan det kanske vara värt en liten slant varje månad.

ID-skydd har jag sett hos åtminstone två olika bolag och det kostar 69 kr i månaden hos dem båda. Det är inte så farligt hög kostnad så av det skälet kan man faktiskt överväga om det är värt pengarna. Visserligen är det kanske inte supertroligt att man kommer att råka ut för en ID-stöld men om man väl skulle göra det så är det ganska jobbigt. Det kan då vara skönt att få både hjälpen och ersättning för eventuella förluster.

Det är klart vanligare med ID-kapningar nu för tiden och det kommer nog inte att bli mer ovanligt med tiden, så utifrån det perspektivet kan det vara värt att fundera på. Min uppfattning är att om man väl råkar ut för en ID-kapning så är detta en bra försäkring att ha, men hur stor är egentligen risken? Ifall du är försiktig av dig och tror att risken är liten att någon kan stjäla din personliga information så är du lite mindre utsatt.

Jag skulle säga att de flesta troligen klarar dig ganska bra utan ID-skydd tills vidare. Ju bättre koll du har på din personliga information och ju mer rädd du är om den, ju säkrare är du. ID-skydd passar troligen bäst för dem som är väldigt osäkra på hur de ska hantera situationen om de någonsin råkar ut för en ID-kapning och som också är osäkra på hur de ska skydda sig. Då kan försäkringen vara helt ok då den ändå inte är så dyr.

Sätt att säkra sin personliga information och att undvika ID-stöld

Rent allmänt bör du alltid vara rädd om din personliga information. Se till att alltid ha koll på bankkort / kreditkort, körkort, pass och sådana saker när du har dem med dig. Förvara dem på ett säkert ställe så att de inte blir stulna.

Du bör aldrig dela med dig av personlig information så som personnummer eller annat om du inte känner dig säker med vem som kan se den, speciellt inte på Internet. Skriv inte ut något på Facebook eller liknande. Ifall du får mail från t ex din bank eller liknande, kontrollera att det verkligen är din bank som är avsändare och klicka inte på länkar i mailet. Detta kan vara nätfiske och bedragare som försöker sno din information.

Något som är bra är att skaffa en brevlåda med ett lås på, så att ingen bara enkelt kan gå till din brevlåda och sno brev med personlig information eller bankkort / kreditkort som har skickats till dig osv. Med ett lås kan ingen obehörig komma åt din post.

Var alltid uppmärksam på saker som verkar konstiga och ifall du upptäcker något som inte står rätt till bör du regera så snabbt du kan för att ta reda på vad som har hänt. Ifall någon faktiskt lyckas kapa din identitet så är just snabbhet viktigt för att stoppa bedragaren innan hen hinner göra för mycket skada.

Skydda din identitet och dina pengar med ID-skydd från mySafety

Vill du prova ID-skydd kan du testa mySafety som just nu har Sveriges mest sålda ID-skydd. Din kreditinformation bevakas så att du kan reagera snabbt ifall något händer, du får hjälp om din identitet blir stulen, t ex med att bestrida fakturor och du får ersättning för kostnader som uppkommit på grund av ID-kapningen. Kostnaden är endast 69 kr / månad.