Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ettor klart dyrare senaste åren

Under de senaste fem åren har priset på ettor gått upp riktigt mycket. Enligt en undersökning har priset på ettor gått upp ca 40 % under de senaste fem åren. Ett av de stora skälen tros vara att studenterna i större utsträckning köper lägenheter och även att antalet ungdomar födda på 90-talet är så många att det finns en större efterfrågan.

Undersökningen har gjorts i de 11 största kommunerna och man har kollat på priser på bostadsrätter storlek mindre. Ettorna har nu ett snittpris på runt en miljon, vilket är hela 300 000 kr mer än för bara fem år sedan. Priserna har ökat olika mycket i olika städer. I Stockholm har ökningen varit mindre, men där har samtidigt priserna varit högre rent allmänt under en längre period. I t ex Örebro är priserna idag dubbelt så höga som för fem år sedan.

Ett av de stora skälen till prisökning av den här storleken kan bero på studenterna. Det är stor brist på studentbostäder och priserna på studentlägenheter har även ökat och detta gör att fler satsar på att köpa en egen lägenhet istället. I studentstäder har priserna ökat förhållandevis mycket, vilket kan vara en reaktion på detta.

Bristen på små lägenheter är ofta ett problem för studenter och när det dessutom blir svårare och dyrare att köpa en lägenhet eller att hitta en hyresrätt blir det inte direkt bättre. Det kan bli så att unga i större utsträckning behöver hjälp av föräldrar för att kunna köpa en lägenhet. Detta kan samtidigt vara lurigt om föräldrarna inte har t ex en bostad de kan belåna, vilket ju inte alla har. Allt sånt här gör det svårare för studenter rent allmänt att kunna studera som de vill och det känns tyvärr inte helt bra inför framtiden.

Följ oss på Facebook