Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

10 tips för dig som vill sälja din bostad dyrare

Boräntan är rekordlåg och intresset för att köpa bostad är därmed väldigt högt. Stort intresse innebär ofta högre priser och det kanske är lite tråkigt för den som letar efter en bostad men det är ljuv musik för den som vill sälja. Du kan dock ofta få ut ännu mer av din bostadsförsäljning ifall du har koll på lite viktiga saker. Några av dessa går vi igenom här - du får 10 smarta tips som ökar värdet på ditt hus / lägenhet.

1. Fina väggar

Det är inget fel med ett hus med snygga tapeter och har du sådana i huset kan du vara glad. Om det dock istället finns gamla som är riktigt fula så kommer dessa troligen att dra ner på värdet ganska mycket, definitivt mer än vad det kostar för dig att åtgärda problemet.

Fula eller gamla tapeter eller allt för konstiga och starka färger kan göra ganska mycket för att få ett rum att se sämre och mindre inbjudande ut än det egentligen är och många blir avskräckta av sådant. Det är lite onödigt att skrämma bort folk eller få dem att bjuda mindre bara på grund av en sådan simpel sak som väggarnas färg eller tapeter.

Plockar du ner tapeterna eller målar över dem (där det är möjligt) och målar med en neutral färg kommer du nästan säkert att få ut ett klart högre pris. Även om en spekulant bestämmer sig för att lägga ett bud kommer hen troligen att vara beredd på att behöva måla om eller tapetsera om. Och givetvis är det klart mer lockande med en bostad som redan har fina väggar jämfört med att behöva sätta igång och renovera eller fixa.

2. Köket

Ett gästrum kommer troligen inte att vara det där avgörande som verkligen väger för eller emot när det gäller att sälja ett hus men ett fint kök kan mycket väl göra det. Köket är ett av de allra viktigaste rummen som finns i en bostad. Har ditt kök haft sina bästa dagar kan det vara idé att titta på lite lösningar som kan höja värdet.

Troligen är det inte värt att riva ut hela köket och installera ett nytt då det kan kosta mycket pengar. Men att t ex måla köksluckor (eller byta ut dem), tapetsera eller byta handtag är saker som du utan problem kan göra. Bara lite färg i köket kan göra väldigt mycket för utseendet och ett bättre utseende för normalt med sig ett högre pris.

Ifall du är villig att satsa lite mer kan du fundera över att uppgradera dina gamla vitvaror, åtminstone ifall de är gamla och har gjort sitt eller ser fula ut. Detta får ses som en investering där du kan få igenom pengar med råge vid försäljningen. Försök dock gärna att hålla kostnaderna på en lagom nivå.

3. Utsidan av huset och tomten

Ja det finns faktiskt ofta en tomt - även om det många gånger inte verkar så när folk ska städa och fixa i ordning i sin bostad inför en försäljning. Att städa inne räknas ju som en grundgrej att göra men samma ska gälla även för utsidan - i trädgården, på uppfarten och på själva huset.

Rensa rabatterna, klippa gräset, plocka undan leksaker och liknande ska definitivt gärna göras om du vill ha ett högre pris. Men det finns mer saker att göra som att plantera nya blommor, beskära träd och buskar osv. Många saker kostar dig inte många kronor att utföra utan bara lite tid, vilket ofta är väl spenderad tid när buden kommer in.

Trädgården är en del av det första intrycket när man ser ett hus. Kanske ska man spendera mesta delen av tiden inne men man vill ändå gärna ha ett hus som är fint. Att själva huset ser bra ut gör också ganska mycket. Det kanske är tid att måla om huset? Om det har en tråkig färg eller om färgen börjar flagna i hörnen så är det kanske dags. Se till att huset och dess omgivning ser inbjudande och fin ut, det kommer locka fler köpare och ge dig mer pengar i slutändan.

Även om du inte har lust eller tid att måla om eller göra några större ingrepp så är det en fördel att städa ordentligt och att som sagt hålla trädgården och uppfarten fin. Ju mer du kan piffa till det yttre ju fler kommer att lockas av din bostad och då vilja ta en titt på det som är inuti och kanske slutligen också lägga ett bud.

4. Det ska vara ljust

Bra tips för att sälja bostaden dyrare - ljust

Väldigt få personer vill bo i ett mörkt hus, så enkelt är det. Ett snabbt och enkelt tips är därför att sätta in lite starkare lampor i rum där det saknas lite ljus. För du måste räkna med att de som köper ditt hus även kommer och besöker det på kvällen när det är mörkt. Att se en bostad under flera tidpunkter på en dag räknas som ett bra grundtips för köpare och därför måste du som säljare vara med på detta.

Har du stora gardiner eller persienner som är nerdragna kan du dra undan dem när det är visning, även om du gillar att ha dem nere normalt. Du kan då släppa in lite mer ljus. Om du funderat på att måla om vissa rum är det ett bra tips att måla i ljusa färger då ljusa väggar gör att hela rummet blir lite ljusare och fräschare. Vitt är alltid ett säkert val för väggarna - ingen kommer troligen någonsin att tjura över att väggarna är vita (dock skulle folk kunna vara lite skeptiska till exempelvis bruna eller blåa väggar osv).

Ytterligare en positiv effekt av ett ljusare rum är att det upplevs som större. Rymd är något som de allra flesta potentiella husköpare också gillar så du får en till bonus på detta vis. Tänk igenom hur du kan göra dina rum ljusare och försök att fixa till dem. Ibland kan det bara handla om att ta bort några mörka och lite mer dystra möbler och sätta in saker som är lite ljusare. T ex kan en ljusgrå eller vit soffa göra ganska mycket för känslan av ljus i ett rum jämfört med en svart eller brun soffa.

5. Visa hur rummen ”ska” användas

Något som är väldigt negativt för en köpare är om de inte ser någon bra användning för ett rum. Det är därför t ex inte smart att ha ett gym i matsalen när det är dags för visning. Ifall du är en träningsfreak som älskar att pumpa vikter så är det kanske perfekt för dig med ett gym där - men de flesta tycker nog att det är konstigt och skulle hellre vilja ha ett matbord i det rummet. Ställ därför in ett matbord (och kanske en soffgrupp) i rummet, detta oavsett om du själv har någon användning för det. Du säljer ju inte huset till dig själv utan det gäller att få det att se ut så som en potentiell köpare skulle vilja ha det.

Ett annat sådant klassiskt tips är att sätta in en säng i rum som räknas som sovrum, detta även om du sedan tidigare har använt det som kontor eller något annat. Köpare har lättare att tänka sig hur det skulle kunna vara med ett kontor i ett sovrum än de har att tänka att ett kontor skulle kunna fungera som sovrum, så det gäller att anpassa sig efter detta. Det finns några saker som säljer hus extra väl och många sovrum är ofta en sådan sak.

6. Köparna vill inte se din familj på väggarna

Det är inte bra att ha ett för personligt hus när du ska sälja det då detta har en tendens att avskräcka köpare. Foton på väggarna med dig själv eller din familj är en typisk sådan sak som du ska vara lite sparsam med. Tanken är att köparna ska se sig själva som boende i huset och då är det inte bra att påminna dem om att du bor där nu. Låna in lite vanliga tavlor istället och sätt upp på väggarna under tiden ni har visning.

Det är alltid en balans att göra ett hem fint inför en visning utan att gå för långt. Man vill t ex inte tvinga på köparen för mycket bestämda idéer om hur rummen ska se ut. Man vill inte heller ha för många möbler och saker så att det blir trångt och svårt för köparen att tänka sig sina egna möbler i rummen.

Samtidigt vill man skapa en trevlig och inbjudande atmosfär. En bostad som är helt tom, där det inte finns några möbler alls, har en tendens att se öde ut och man får inte riktigt känslan att man vill bo där. Det blir mycket bättre om det är möblerat på ett bra sätt så att potentiella köper kan känna att det är fint och att de också skulle kunna skapa ett hem här.

Det ska ju dock vara deras eget hem och inte ditt hem, så försök att göra det hemtrevligt utan att göra det för personligt eller ha för många specifika prydnadssaker och unika grejer (t ex om du är en surfare så behöver du inte ha surfbrädor och andra surfprylar överallt).

7. Som en scout - var alltid redo

Om du ska sälja ett hus gäller det att alltid vara redo för en visning. När du har planerade visningar är det ju uppenbart att det ska vara städat osv men du vet inte när en potentiell köpare vill komma och se ditt hus. Skulle de önska att få en visning en kväll mitt i veckan gäller det att vara redo, detta innebär att du hela tiden ska hålla huset städat på samma vis som under en visningsdag.

Tänk på att du i förväg inte vet vilken person det är som kommer att köpa din bostad. Därför gäller det att försöka tillgodose alla som vill titta. Smarta köpare kommer att vilja se bostaden både på dagen och kvällen när det är mörkt och kanske även en solig dag om möjligt. Det kanske också krävs flera besök innan man riktigt bestämt sig. Du vill ju gärna sälja bostaden, så var tillmötesgående och flexibel - och ha gärna ordning och reda och fint så långt det går.

8. En känd mäklare

Sanningen är den att en mäklare från en känd firma troligen kommer att få till ett bättre pris på din bostad. Är denna mäklare också erfaren ökar chanserna ännu mer. Är din bostad aningen svårsåld kan det vara ännu mer läge att välja en större och mer välkänd mäklare som har koll på läget.

Att ha en skylt utanför ditt hus som säger att en stor mäklarfirma säljer bostaden ger trovärdighet, samma sätt gäller när annonserna syns på nätet. En duktig mäklare med erfarenhet har också troligen fler bra tips att ge dig som kan öka priset. För mäklaren vill också att bostaden säljs för så mycket pengar som möjligt, så hen kommer att ge dig alla bra tips som finns samlade genom många års erfarenhet.

9. Inspektera ordentligt

Få saker kan dra ned på intresset för ett hus som en dålig inspektion. Har en inspektion gjorts som inte tar upp sådana problem som är uppenbara kommer alla köpare att fråga sig vad det finns för några ytterligare problem. Du kommer även att hamna i en dålig förhandlingsposition om det dyker upp många nya saker som behöver åtgärdas.

Istället är det mycket bättre att ha en utfört en bra inspektion först. Skulle denna visa på problem så ska köparna vara medvetna om vad det är de ger sig in på plus att det även ger dig möjlighet att fixa till saker innan du säljer hus. Du måste givetvis inte fixa till alla saker men många gånger kan det vara värt att fixa något och sedan få lite bättre betalt för bostaden vid försäljning.

Ifall du skulle göra en inspektion som inte är så bra utförd kan det hända att saker missas som borde upptäckas och det är du som säljare som har ansvar för att dessa saker är som de ska. Du vill inte gärna att det ska dyka upp dyra saker i efterhand när köparen börjar hitta problem och klaga. Det är då bättre att hitta dessa saker direkt och fixa dem på bästa och billigaste möjliga vis.

10. Näsan har mer att säga till om än man kan tro

Det allra första du märker när du kommer in i ett hus är hur det ser ut i hallen plus hur det luktar. Luktsinnet är något som vi människor också verkligen gillar att använda för att fatta beslut, även om vi ofta inte direkt tänker på att det varit just lukten som har varit avgörande.

För att huset ska lukta gott så se till att det finns luftfräschare av något slag på toaletterna. Det skadar ju aldrig normalt heller och ännu mindre när man ska ha besök. Försök gärna fixa lite god lukt i de andra rummen. Det funkar kanske med någon diskret doftgrej som man kan köpa, men se till att det inte blir någon stark doft eftersom det då drar till sig uppmärksamhet. Man vill att det ska lukta gott utan att tänka på att det luktar speciellt mycket. Luktar det för mycket undrar folk vad man försöker dölja med den starka doften.

Ett bra sätt att få det att lukta gott och hemtrevligt är t ex att köpa färska blommor och sätta på strategiska platser. Det inte bara luktar gott utan ser även väldigt trevligt och fräscht ut. Ett annat bra tips inför en stor visning är att baka något gott så som en kaka, bullar eller bröd, då detta doftar mycket gott. Det skapar även en hemtrevlig känsla. Bullarna kan du ju dessutom bjuda på under visningen.

Har du ställen där det inte luktar gott ska du göra vad du kan för att bli av med dessa dofter. Kanske måste avloppen rensas t ex. Jobba hårt med att få bort dåliga lukter men var som sagt försiktig med att bara försöka dölja en dålig lukt bakom en god lukt, då det kan verka misstänkt, plus att det ju egentligen inte löser problemet.

Följ oss på Facebook