Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spara på - Lån

Det är lätt att tro att det är svårt att göra något med lånekostnaderna. Men detta är inte alls sant. Det finns nämligen ett antal saker som du kan göra vilka med lite tur kan dra ner på månadskostnaderna. Första steget är att sammanställa alla lån som finns och sedan lista dem efter vad de kostar per månad. Det mest intressanta är här vilken ränta som lånen har.

Har du lån som är väldigt dyra kan det vara en idé att försöka baka ihop dessa till ett större lån med en bättre ränta. Totalkostnaden per månad kan då gå ner flera tusen kronor. Även om det låter konstigt att ta ett nytt lån när man har ekonomiska problem ska detta inte ses som ett lån på det viset. Lånet som skaffas ska bara vara så stort att det täcker de andra lånen, låna aldrig mer pengar även om det skulle gå. De dyra lånen ska sedan lösas direkt med pengarna som kommer in. Skulle du låna mer pengar än vad du behöver är detta ett sätt att inbjuda till dålig ekonomi även om du har fått till bättre villkor än de tidigare lånen.

Har du inte denna möjlighet är nästa steg att ringa runt till alla långivare och kolla med dem ifall det går att göra något med skulden. Kanske kan du få en bättre ränta eller något liknande. Det är faktiskt ganska ofta som det går. Om du aldrig testar att ringa runt är det helt säkert att du inte kommer att få ner räntan. Visst kan det vara tråkigt med denna typ av samtal men i efterhand kan du känna dig nöjd att du har gjort det och chansen finns där definitivt att du sparat pengar.

Eftersom du nu har en lista med dina olika lån är det dags att sätta upp en prioriteringslista över vilka lån som ska lösas först. CSN-skuld och bolån är exempel på lån som kommer långt ner på denna lista. Dyra lån kommer istället av naturlig anledning högst upp. Se sedan till att du betalar tillbaka det lägsta beloppet som du måste på alla lånen och försök att amortera extra på det dyraste lånet. När du har klarat av detta går du vidare enligt listan. Genom att ta det dyraste lånet först kommer du att spara mest pengar. Det är alltså inte storleken på lånet som är det avgörande utan hur hög räntan är. T ex kan dyra privatlån på 100 000 kr kosta mer i räntekostnad per månad än vad ett bolån på 750 000 kr gör.

Om du får in extra pengar genom att t ex sälja saker är lånen nästan alltid det bästa som dessa pengar kan användas till. Det är bara om du har skulder som annars är på gång att gå till Kronofogden eller som redan finns där som ska betalas före.

Ett lån på 20 000 kr med en ränta som ligger på 20 % och en löptid på 3 år kommer att kosta dig strax under 6 200 kr totalt i ränta. Kan du sälja saker och lösa ett sådant lån direkt skulle det innebära en besparing på 171 kr per månad som du slipper betala i ränta, eller lite över 2 000 kr per år. Detta är då snittkostnaden du betalar. I början av lånet ligger räntekostnaden på över 300 kr per månad.

Har du mer än detta i lån så är det bara att fortsätta att räkna upp kostnaden per månad. Totalt kan det ofta handla om mycket stora summor varför det är mycket viktigt att göra allt man kan för att få ner på just denna kostnad. Målet ska vara att få bort i princip alla lån på lite längre sikt. Det finns egentligen bara tre typer av lån som det är okej att ha.

Dessa är: Bolån som man troligen inte kommer under om ett hus ska köpas. Billån som också ofta behövs för att kunna köpa en bil. Sista typen av lån är CSN-skulder som självklart ska återbetalas men inte behöver vara någon prioritet då de inte är så dyra. Självklart kan man låna på andra sätt men då ska målet vara att få bort skulden så snabbt som möjligt och lånet ska bara tas om det verkligen är nödvändigt.

Att ta andra nya lån under tiden som du har problem med ekonomin ska helt och hållet undvikas. Om du vill resa, köpa en ny tv eller vad som helst så måste pengar sparas ihop till detta. Och egentligen ska man inte alls unna sig saker som kostar mycket pengar innan ekonomin är under kontroll. Det är då bättre att använda de pengarna som man får över till att amortera extra. Det går faktiskt ofta att unna sig saker som inte kostar speciellt mycket bara man tänker till lite.

Undrar du något om lån är det ett tips att du besöker avdelning här på sajten där vi tittar mycket mer noga på lån. Där hittar du mängder med artiklar som tar upp detta ämne.

Besök nästa artikel i våra serie - Spara på - Transport, kläder och nöje

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.

Följ oss på Facebook