Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Rörlig ränta

Att besluta om vilken ränta du ska välja är en viktig del av ditt lån. Du kan antingen välja rörlig ränta, som vi ska berätta mer om här, eller fast ränta. Båda typer av ränta har sina egna fördelar och nackdelar och det är upp till dig att välja det som passar dig bäst.

Rörlig ränta - En ränta som förändras med tiden

Räntan förändras hela tiden i takt med att ekonomin förändras. Ibland går den upp och ibland ner, lite beroende på hur marknaden ser ut. När du ska ta ditt lån kommer du att få välja antingen fast ränta eller rörlig ränta. Rörlig ränta är precis som det låter, en ränta som rör sig upp eller ner i samspel med hur marknaden förändras.

Rörlig ränta innebär att du inte låser upp din ränta. Istället kommer du att ha en ränta som förändras med tiden och följer med i utvecklingen. Detta innebär att din ränta antingen kan bli lägre med tiden eller högre. Detta innebär att den rörliga räntan kommer att påverka dina totala räntekostnader antingen positivt eller negativt. Ifall räntan går upp kommer du att få betala lite mer för ditt lån och ifall den går ner får du istället ett lite billigare lån.

Rörlig ränta - Bättre eller sämre än fast ränta?

Det finns ingen regel som säger att den ena typen av ränta är bättre än den andra. Vilket som är bäst beror på vid vilken tidpunkt du tar ditt lån och vad du värderar mest när du ska låna. Den rörliga räntan är för det mesta lite lägre än den fasta och det brukar ofta innebära att rörlig ränta ger dig lite lägre räntekostnader totalt. Fördelarna med rörlig ränta är alltså att det ofta är lite billigare och att du har möjlighet att spara pengar ifall räntan är på väg ner i framtiden.

Det är i många fall en bra idé att satsa på en rörlig ränta ifall du inte är säker på vad du ska göra och inte har någon direkt koll på hur räntan kan tänkas utvecklas i framtiden. Du får en större osäkerhet eftersom du inte vet ifall den kommer att gå upp eller ner och du vet inte exakt hur stora dina räntekostnader kommer att bli, men ofta blir det lite billigare i längden. Du har även möjlighet att dela upp ditt lån i både fast och rörlig ränta om du vill fördela risken lite.