Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Förhandla om bolån

Är det dags att förhandla om ett bolån eller att skaffa ett nytt är det alltid en bra idé att läsa lite tips innan förhandlingarna drar igång. Förhoppningsvis kan tipsen som du läser här vara en liten hjälp på traven.

Innan du förhandlar

Före det är dags att förhandla är det alltid viktigt att få en grundläggande koll på hur marknaden ser ut för tillfället. Det finns mycket information på nätet i form av bankernas egna hemsidor, forum, informationssidor och annat liknande som kan ge dig en uppfattning om vad räntorna ligger på nu och om de går att förhandla ner.

Ytterligare ett bra tips är att prata med andra personer som har förhandlat om bolån den senaste tiden för att se hur deras deal blev. Kanske har du några vänner som förhandlat om ett bolån.

Hur ska man argumentera

När du har fått en bra uppfattning om läget på marknaden är det dags att ta kontakt med långivarna och då är det självklart viktigt att säga rätt saker. Kan du visa att du skulle vara en värdefull kund för långivaren ökar nämligen chanserna kraftigt att få ner räntan.

Räntan är ett tak

Det gäller att inte vara för feg vid en förhandling. Det är viktigt att få fram att du anser att räntan som banken har i sina tabeller ska ses som ett maxtak och att du tycker att du är värd en lägre ränta.  Har du exempel på andra personer som har fått en lägre ränta är det en stor fördel när du vill förhandla ner din egen ränta.

God kredit

Att ha en god kreditvärdighet är ett stort plus och har du det ska du absolut framföra detta till banken. Har du ett säkert jobb på en del av arbetsmarknaden som är attraktiv kan det t ex vara ett plus som ska framföras.

God kredit är ett stort plus då bankernas sätt att hantera risker är att antingen säga nej till en låneansökan eller att höja räntan. Kan du då istället visa att du har en god kredit kommer banken känna sig mycket tryggare på att deras investering kommer att betala sig och då är de ofta beredda att sänka sina krav.

Spara pengar

Banker gillar att se trygghet och kan du då visa upp ett sparande av pengar regelbundet under en längre tid kommer banken att ta detta som ett mycket bra tecken. En person som klarar av att spara pengar under en längre tid visar på detta vis att han eller hon är ekonomiskt ansvarsfull.

Trohet

Banker gillar ifall du har flera tjänster hos dem. Andra tjänster kan t ex vara sparande, lönekonto, aktier och fonder. Använder du sedan tidigare flera tjänster hos en viss bank ska du därför ta upp detta vid en förhandling.

Är det istället en ny bank du förhandlar med kan det vara en idé att erbjuda dig att flytta över lönekonto, sparande osv till dem istället i utbyte mot att du får ett lägre pris på ditt bolån. Skulle banken gå med på detta ska du inte vara rädd för att byta då du inte har något ansvar för banken. Du ska tänka på din egen situation och skulle det vara så att du får ett billigare pris totalt på alla tjänster hos en annan bank ska du självklart ta det.

Amortera

Banker gillar egentligen i grund och botten inte när deras kunder amorterar på sina bolån för snabbt då det blir mindre intäkter för dem då. Men det kan ändå vara en bra förhandlingsteknik att erbjuda dig att göra detta då det visar att du tar ett stort ansvar när det gäller din privata ekonomi och ansvar gillar ju bankerna. Kanske kan du därför få ett erbjudande som innebär en lägre ränta för dig.

Förhandla värderingen

Bankerna vill ofta att du ska betala för en värdering på bostaden om du ska öka på tidigare lån. Men är det så att du är säker på att dina lån inte överstiger 70 % av vad marknadsvärdet på bostaden är ska du inte betala en sådan värdering. Få istället banken till att göra det så sparar du pengar.

Kringkostnader

Uppläggningsavgifter och andra liknande kringkostnader är ofta möjliga att pruta bort. Vid stora lån kommer bankerna ändå att tjäna ordentligt med pengar på ditt lån och därför är ofta tänkbart att banken går med på att stryka dessa kostnader.

Bundet lån

Det är lättare för dig att förhandla ner ränta på ett bolån med bunden ränta än vad det är att göra det på ett bolån med rörlig ränta. Detta har att göra med det faktumet att det inte är lika smidigt att flytta ett bundet bolån till en annan långivare. Ett rörligt lån kan du när som helst flytta utan extra kostnad till en annan långivare som erbjuder bättre villkor. Ett bundet bolån kan också flyttas men då kommer du att få betala något som heter ränteskillnadsersättning vilket är en ersättning till banken för de pengarna de då förlorar på ditt lån.

Summan är iaf att banken kan känna sig tryggare i vetskapen att du kommer att ligga kvar med ditt lån hos dem under en längre tid och det för med sig att möjligheterna att förhandla om räntan är mycket större vid ett lån med bunden ränta. Så om du tänker ta ett bundet lån är detta en sak som du definitivt ska påpeka.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet - helt utan kostnad

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Följ oss på Facebook