Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Skogsskadekonto

Ett skogsskadekonto är till för att jämna ut inkomsterna och marginalskatten för dig som har fått avverka skog plötsligt. Ska du få sätta in pengar på ett skogsskadekonto ska avverkningen bero på t ex stormfällning, insektsangrepp, brand eller något annat liknande.

Du måste även kunna bevisa att denna fällning var nödvändig. Detta kan man t ex göra genom ett intyg från Skogsvårdsstyrelsen.

Bundet eller rörligt skogsskadekonto

Välj antigen rörlig ränta något som innebär att du kan ta ut pengarna när du vill. Annars väljer du att binda lånet till en fast ränta. Detta gör du vanligen på 1, 2, 3 eller 5 år. Räntan blir då samma under hela denna period.

Väljer du den bundna räntan kan du räkna med att få en högre räntesats. Dock kommer det att kosta dig pengar att ta ut från kontot innan bindningstiden är slut. Så om du räknar med att ha pengarna insatta ett tag kan det vara en mycket bra idé med bundet lån. Vill du kunna ta ut dem som du vill ska du köra på rörligt.

Fakta om skogsskadekonto

  • Du kan fördela intäkterna på hela 20 år. Därmed slipper du beskatta allt direkt.
  • Vanligtvis krävs det en minsta insättning på 50 000 kr.
  • Minst 1/3 av skogen måste ha avverkats pga skadorna.
  • Ett skogsskadekonto omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.