Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Skogskonto

Ett skogskonto är för skogsägare som vill kunna fördela inkomsten över flera år. Har man ett skogskonto kan man i samband med deklarationen minska föregående års inkomster genom att istället sätta in delar av intäkterna på ett skogskonto.

Som innehavare av ett skogskonto är det vanliga att  du brukar ha två olika räntetyper att välja mellan.

Rörlig ränta

Väljer du ett klassiskt konto som har en räntesättning som följer marknadsräntorna kan du när som helst ta ut pengar från konto så länge som du skattar för dem som du ska.

Fast ränta

Väjer du fast ränta så binder du istället upp pengarna under vanligtvis 1, 2, 3 eller 5 år i framtiden. Du kommer då att få samma ränta under hela din bindningstid. Väljer du att binda på 5 år kommer räntan att vara högre än om du bundit pengarna i bara 1 år. Ju längre tid pengarna är bundna ju mer kommer du att få i ränta. Pengarna går att ta ut tidigare om det så önskas men då kommer en kostnad att tillkomma.

Bunden ränta är vanligtvis klart mycket högre än en rörlig ränta. Så om du inte behöver pengarna under den närmaste tiden är det en bra idé att köra på fast ränta då detta ju mer i avkastning.

Fakta om skogskonto

  • Bankerna har olika regler för om det måste sättas in några pengar på kontot under varje år. Vanligt är t ex att du måste sätta in 5 000 kr per beskattningsår.
  • Skattekostnaderna kan på detta sätt fördelas på upp till 20 år.
  • Ett skogskonto omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.