Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Privatkonto

Ett privatkonto är ett konto som är tänkt att hjälpa dig hantera vardagsekonomin så smidigt och effektivt som möjligt. Du använder kontot för att få in lön, sjukpenning, pension, studiemedel eller andra former av betalningar.

Du kan sen ansluta internetbetalningar, bank- och kreditkort till detta konto. Autogiro och andra automatiska överföringar går även utan problem att koppla till detta konto.

Det är inte någon större idé att spara pengar på ett privatkonto då det inte är någon ränta att tala om på de insatta pengarna. Se därför till att flytta över de extra pengarna du har på ditt privatkonto till någon annan form av sparande t ex genom automastiska överföringar.

Fakta om privatkonto

  • Ett privatkonto är inte tänkt som ett sparkonto och därför kan du inte räkna med någon direkt ränta på de insatta pengarna.
  • Fria uttag gäller så du kan använda kontot hur många gånger som helst för att sköta dina räkningar och liknande.
  • Ett privatkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.