Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sparbuffert

Det är långtifrån alltid lätt att få pengarna som man tjänar att räcka till för alla kostnader. Sparande kan då låta som en konstig sak att göra. Men det är ändå så att det är viktigt att försöka lägga undan lite pengar varje månad för att på detta sätt bygga upp en buffert som kan hjälpa till när det behövs.

Varför en sparbuffert?

Det kommer alltid att dyka upp kostnader som inte var kalkylerade. Det kan vara en tvättmaskin, tandläkarbesök, bilreparation eller något helt annat som gör att du plötsligt får betala mycket mer än planerat. Har du då sparat ihop en sparbuffert har du mycket större möjligheter att klara av denna extra kostnad utan några större problem.

Har du inte pengar sparade för denna typ av utgifter är det stor risk att din livskvalitet kommer att sjunka då du måste oroa dig för ekonomin vid oförutsedda händelser. Skulle du sedan inte ha pengar till att köpa det som behövs är risken stor att du får tulla livsstandarden också.

Sparbuffert på två månadslöner

Det krävs inte något större sparande varje månad för att få upp en hyfsat stor buffert. Principen är ganska enkel då det helt enkelt är bättre att spara lite än att inte spara alls. Blir det sedan bara några hundralappar varje månad så är det ju en stor hjälp vid senare tillfälle.

Tipset är att ordna det så att pengarna dras från lönekontot automatiskt när lönen kommer in. På detta vis lägger man inte märket till att pengarna försvinner bort på samma vis. Du kommer även inte att missa att spara någon månad.

Två månadslöner är en ganska normal summa att sikta in sig på att ha i buffert. Har du två månadslöner sparade ska det mycket till för att det ska bli några större kriser när något oväntat inträffar. Har du inte möjlighet att spara två månadslöner totalt sikta då in dig på en t ex då det fortfarande är en ansenlig summa pengar.

Du får även fundera på hur mycket kapitalvaror som kyl, frys, tvättmaskin, verktyg m.m som du har och använder. Detta betyder t ex att en husägare har större behov av en sparbuffert än någon som hyr en lägenhet. Har du många åtaganden som också kan innebära ekonomiska påfrestningar bör bufferten storlek ändras i förhållande till detta.

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.