Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spara till resa

Har du planer på att göra en trevlig resa är det än god idé att spara pengar till denna resa. Genom att börja spara pengar varje månad kommer chanserna att resan verkligen blir av att öka.

Det första du bör göra är att ta reda på vad resan du tänker dig skulle kosta. Detta gör att du får en bra uppfattning om hur mycket pengar som måste sparas. Efter detta tittar du över din ekonomi och bestämmer dig för hur mycket pengar du kan spara varje månad till just detta ändamål.

Vilken typ av sparande ska man välja?

Det är hur långt fram i tiden som resan ligger och vilken risk du är beredd att ta med de sparade pengarna som avgör vilken form av sparande som du bör välja.

Ska du t ex ge dig iväg snart så är tipset att välja ett vanligt sparkonto eller en fond med liten risk. Väljer du ett mer riskfyllt sparande så gamblar du med resan. Antingen kan det bli jättebra och du får massor med pengar extra men det kan också sluta med att du inte får råd att resa alls.

Ligger resan längre fram i tiden kan du riskera lite mer, men du bör nog ändå inte ta för stora risker då du ju vill vara säker på att resan blir av. Ett bra tips är att spara den summa som krävs för själva resan i säkert sparande som t ex sparkonto. Sparar du mer än detta kan du placera dem i lite mer riskfyllt sparande som aktier. På detta vis riskerar du inte resan samtidigt som det finns möjligheter att få in ännu mer pengar som kan hjälpa till att göra resan lyckad.

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.