Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hedgefond

Man använder ordet hedgefond som ett samlande begrepp för ett antal olika typer av specialfonder. Det som skiljer dem från t ex aktiefonder är att de friare regler för hur pengarna kan placeras. Tanken med hedgefonder är att de alltid ska ge bra avkastning oavsett hur det går för börsen i övrigt. Trots att tanken är på detta vis ska man ha fullt klart för sig att hedgefonder ändå kan gå med förlust.

Exempel placeringar för hedgefonder

Belåning - Genom att helt enkelt använda sig av vanlig utlåning av pengar kan en hedgefond öka i värde. Alltså att i princip låna ut pengar som en bank.

Blankning - Snabbt förklarat betyder det att hedgefonden lånar in aktier under en viss tid för att sedan hoppas att de går ner i värde innan de ska lämnas tillbaka. Aktierna säljs direkt när de lånas in och köps tillbaka senare. På detta sätt tjänas pengar.

Aktiehandel - En hedgefond kan även handla med vanliga aktier för att öka på avkastningen.

Derivat - Detta är handel som är kopplad till händelser som ligger i framtiden. Värdet på derivatinstrumentet är kopplat till en underliggande tillgång som t ex aktier, aktieindex, valutor, räntor eller råvaror.

Risker och hedgefonder

Åsikterna tidigare låg i riktning mot att avråda vanliga sparare att investera i hedgefonder då man ansåg att det var för stor risk med dessa om man inte var riktigt insatt i branschen. Som ett exempel på riskerna kan hedgefonden LTCM nämnas som 1998 gick i konkurs då man förlorat 4,6 miljarder dollar. I styrelsen för denna fond kunde man hitta Nobelpristagare.

Numera har dock hedgefonderna ändrat sig och det finns fonder som både har hög risk och sådana som har en risk som ligger lägre än vad de gör hos en vanlig aktiefond. Detta gör det mer spännande för vanliga investerare då möjligheterna har ökats.

Enkelt sparande i fonder

Avanza Bank är en av de bästa bankerna för att investera i fonder och aktier. De har ett väldigt stort utbud och lättanvänd depå. Du kan skaffa ett ISK och hantera ditt sparande. Funkar perfekt för pensionssparande /månadssparande etc.

Börja spara i fonder hos Avanza du också!

Följ oss på Facebook