Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Etiska fonder

En etisk fond är en fond som placerar pengarna i olika företag samtidigt som de tar hänsyn till etiska värderingar. Detta kan t ex vara att inte investera i företag som sysslar med exempelvis alkohol, spel, pornografi, tobak och vapen.

Hur fonderna sedan jobbar kan vara lite olika men i grund och botten finns det några olika alternativ som är enligt följande:

Aktiv påverkan - Fonden för en dialog med företag för att försöka påverka dem att handla så etiskt som möjligt.

Avstå - En fond som jobbar på detta vis avstår helt att investera i vissa företag som de anser vara oetiska. T ex sådana som sysslar med likande saker som vi tidigare nämnde.

Bäst i klassen - Fonder som investerar i företag som utmärker sig inom sin bransch. Det kan t ex vara att de jobbar bäst av alla med frågor om mänskliga rättigheter.

Miljöfond - En fond som väljer att investera utifrån miljögrunder. Det kan t ex vara företag som sysslar med miljöteknik eller företag som har ett väldigt bra miljöarbete.

Ideella fonder - En fond av denna typ skänker delar av förvaltningsarvodet eller fondförmögenheten till ett sedan tidigare bestämt ändamål som t ex medicinsk forskning eller andra etiska organisationer / företag.

En etisk fond är alltså något för dig som verkligen vill att dina pengar ska investeras på ett sätt som du kan stå för. Sedan vad dina ståndpunkter är kommer ju påverka vilka fonder du investerar i. Därför finns det mängder av olika fonder som har olika inriktningar.

Enkelt sparande i fonder

Avanza Bank är en av de bästa bankerna för att investera i fonder och aktier. De har ett väldigt stort utbud och lättanvänd depå. Du kan skaffa ett ISK och hantera ditt sparande. Funkar perfekt för pensionssparande /månadssparande etc.

Börja spara i fonder hos Avanza du också!

Följ oss på Facebook