Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Blandfonder

En blandfond är en fond som väljer att placera investerarnas pengar i både aktier och olika räntebärande värdepapper. Fördelningen mellan aktier och värdepapper kan man läsa i fondbestämmelserna. Denna fördelning kan nämligen skilja sig åt mellan olika blandfonder.

Förvaltaren kan ändra inriktning för fonden utefter vad som händer på marknaden för tillfället. Anser förvaltaren att det passar sig bäst med en större mängd aktier av ett visst slag kan då ändra fondens inriktning till just detta. En bra förvaltare klarar av att läsa av marknaden på ett effektivt vis och förändrar innehavet efter det något som förhoppningsvis innebär att blandfonden kommer att öka i värde på ett bra vis.

Hur fördelningen mellan aktierna och de räntebärande värdepapperna ska klart tydligt framgå i den information som förvaltaren ger ut. Där ska du även kunna läsa vilken placeringsinriktning som fonden har.

Har blandfonden investerat pengar utomlands så kommer valutakurserna att påverka värdet av fonden. En fond som t ex investerar pengar i USA kommer att sjunka i värde om dollarn går ner i värde. Valutakurserna kan ändras med flera procent under kort tid.

Avgifterna för en blandfond ligger normalt på en nivå som är lite lägre en för en vanlig aktiefond.

Risk för blandfonder

En blandfond är ett mellan alternativ. Det är större risk än vad det är för en räntefond men mindre risk än vad som gäller för en aktiefond. Detta betyder att blandfonder är ett bra alternativ för de spararna som inte är sugna på några större risker men som ändå är beredd att ta lite risker för att få en bra avkastning.

Sen finns det som med alla andra fonder inga garantier för att en blandfond ska öka i värde då det ju styrs mycket av hur marknaden ser ut för tillfället. Har du dock lite tur och har valt en bra blandfond går det att tjäna stora pengar.

Enkelt sparande i fonder

Avanza Bank är en av de bästa bankerna för att investera i fonder och aktier. De har ett väldigt stort utbud och lättanvänd depå. Du kan skaffa ett ISK och hantera ditt sparande. Funkar perfekt för pensionssparande /månadssparande etc.

Börja spara i fonder hos Avanza du också!

Följ oss på Facebook