Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fixa jobbet - Skriva CV Del 1

Det var ett tag sen förra blogginlägget i serien "Fixa jobbet" kom men nu hade jag tänkt ta tag i det hela igen och skriva lite om hur ett CV ska se ut, hur man ska lägga upp det och vad man ska tänka för att få till ett så bra CV som möjligt. I den här första delen tar vi upp lite allmänt vad man bör tänka på och hur ett bra CV kan vara upplagt.

Ett bra CV är väldigt viktigt när du söker jobb. Det är här du presenterar dig för första gången och måste fånga uppmärksamheten hos den som är ansvarig för rekryteringen. Har du skrivit ihop ett bra CV som är lättläst, överskådligt och har med all relevant information, blir det lätt för den som läser att se ifall du är en lämplig kandidat för jobbet. Har du istället skrivit en sämre CV är risken väldigt stor att den snabbt avfärdas. Ofta är det så många som söker till ett jobb att den första gallringen sker bara utifrån första intrycket i CV:n.

Ett bra CV ska vara väl strukturerat, lätt att läsa och hitta i, innehålla information om utbildningar och tidigare anställningar och gärna inte vara för långt. Det gäller att fånga läsaren snabbt och hålla honom / henne intresserad. Å ena sidan behöver du skriva på ett sätt som lockar till vidare läsning och som får personen att bli intresserad av dig. Å andra sidan behöver ditt CV vara proffsig och ha ett bra upplägg som gör att man lätt kan få en bild av dina kunskaper, erfarenheter och egenskaper.

Olika typer av CV

Det finns tre huvudsakliga typer av CV. Den första är en så kallad Kronologisk CV. Här börjar man med rubriker så som "Yrkeslivserfarenheter" och "Utbildning" och lägger sedan in sina olika jobb och utbildningar under respektive rubrik i kronologisk ordning. De senaste ska komma först och sedan arbetar man baklänges. Fördelen med denna typ av CV är framför allt att det är lätt att få en överblick och att hitta information. Nackdelen är att luckor i ditt CV blir lite mer uppenbara.

Den andra typen kallas för Funktionellt CV och här är uppdelningen istället gjord utifrån olika teman som man vill ta upp. Det kan vara olika områden man har kompetens inom eller vill framhäva, t ex Administration, Försäljning, Marknadsföring och lite mer allmänna så som Målsättning och Profil. Här passar man sedan in relevant information, utbildningar och arbetslivserfarenheter. Det blir mindre överskådligt men kanske bättre kan visa på din bredd.

Slutligen finns även ett Kombinerat CV som i princip är en blandning av de tidigare två. Här kombinerar man det bästa från båda världarna genom att t ex börja med en mer allmän del som tar upp färdigheter och målsättning och sedan fortsätter man resten av sitt CV i en mer strukturerad form som är upplagd kronologiskt.

I nästa del om att skriva CV tar vi upp det personliga brevet tillsammans med lite fler exempel på vad som är bra och mindre bra att göra när man skriver ett CV.

Följ oss på Facebook