Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

3G

3G står för tredje generationens mobiltelefoni och erbjuder en teknik med snabbare överföringshastighet än föregångaren som var GSM. Med vanlig 3G kan man få en hastighet på upp till 2 Mbit/s för mobilt bredband. Det är just 3G som är den vanliga tekniken för det mobila bredband vi använder idag men det har skett en del utveckling av tekniken för att klara av högre hastigheter.

3G används både för dataöverföring till mobiltelefoner och för mobilt bredband till t ex datorer. Från början gick man över på 3G för att kunna erbjuda bättre hastigheter för just mobiler men man har nu stor fokus just på mobilt bredband vilket verkar vara något många tror på kommer bli mer populärt i framtiden.

Nu för tiden finns det som kallas för Turbo-3G och Turbo-3G+ utbrett över stora delar av Sverige och med dessa varianter kommer man upp till runt 16 Mbit/s när det gäller mobilt bredband. Det är mobilt bredband genom 3G som våra mobiloperatörer erbjuder sina kunder i olika former och i princip alla kör på Turbo-3G eller Turbo-3G+ för att kunna leva upp till de förväntningar som kunderna har på snabbt trådlöst Internet.

Så funkar mobilt bredband via 3G

För att kunna använda 3G i din mobiltelefon måste du helt enkelt ha en mobil med 3G-stöd. I princip alla smartphones som finns på marknaden har stöd för 3G och detta gör att man har ganska bra nerladdningshastigheter när man surfar eller laddar ner apps etc. För mobilt bredband krävs det lite mer.

Mobilt bredband kräver ett 3G-modem eller bredbandsdongel som det också kallas. Ett sådant är oftast utformat som en liten dosa som stoppas in i ett USB-uttag på datorn. När man kopplat in sitt 3G-modem är det ofta bara att köra igång och surfa. Mobiloperatörer som erbjuder dig mobilt bredband skickar med ett 3G-modem när du skaffar ett abonnemang (eller kontantkort).

Täckning för 3G

Täckningen för 3G är väldigt bra i Sverige. I princip alla städer täcks in av 3G-nätet och även Turbo-3G och Turbo-3G+ finns i princip hela landet. Det är nästan bara de obefolkade delarna av Norrland som har det snålt med täckning. Sådant som påverkar täckningen är t ex avståndet till en basstation / mast och ifall det finns någonting som blockerar signalerna. Ju mer massa signalen måste ta sig igenom ju sämre blir den. Därför är det t ex oftast bättre signal utomhus än inomhus.

Följ oss på Facebook