Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ved / Pellets

Fördelar

  • Billigt
  • Miljövänligt

Nackdelar

  • Manuell eldningsmetod som kräver stor arbetsinsats
  • Höga transportkostnader särskilt för ved
  • Askan måste tas om hand
  • Kräver sotning
  • Veden måste vara torr

Miljövänligt

Både ved och pellets är ett miljövänligt sätt för uppvärmning då råvaran kommer från våra svenska skogar och den frigjorda koldioxiden förbrukas av den växande skogen vilket gör att det är en förnyelsebar energiform. Ved kan vara billigt om man ha tillgång till billig ved men kräver mycket jobb vid hantering. Veden skall kapas till rätt storlek för pannan och även om man får veden levererad i rätt längd skall den klyvas, torkas och dagligen läggas in i pannan.

Mindre arbete med pellets

Ett förråd av ved kan bestå av två delar, en del utomhus och en mindre del inomhus på en plats där den kan torka ordenligt innan den används. Det blir betydldigt midre arbetskrävande om man i stället använder pellets. Den levereras färdig och fylls i en behållare med automatisk matning till pannan. Pellets som också kommer från vara skogar och följaktligen är ett förnyelsebart energislag är också betydligt mindre skrymmande än motsvarande mängd ved. Pellets består av sågspån och flis som pressas till små stavar. Ett förråd för pellets behövs endast fyllas någon eller några gånger om året och matas därefter automatiskt till pannan.

Tillsyn

Den dagliga tillsynen som gäller för en vedeldad panna kan ersättas med att en gång i månaden ta hand om askan och rengöra pannan. Pellets levereras antingen i säckar eller med bulkbil som levererar direkt till pelletsbehållaren några gånger per år. Liksom för en oljeeldad panna behövs ett särskilt pannrum med krav på brandsäkerhet. Eftersom det är lätt att hålla en hög temperatur på pannan blir det inte heller några problem med att få tillräcklig effekt till värme och varmvatten. Det behövs relativt stora torra utrymmen för förvaring av ved eller pellets.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook