Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Solenergi

Fördelar

  • Miljövänligt
  • Billig drift, solenergin är gratis
  • Nästan underhållsfritt

Nackdelar

  • Täcker inte hela behovet
  • Kräver vattenburet värmesystem

För dig som vill ha ett miljövänligt värmesystem är tillvaratagande av solenergi ett mycket bra alternativ. Även om du inte kommer kunna tillgodose hela ditt behov på detta vis.

Solen är hyfsat viktig för oss människor då det utan den hade varit mycket mörkt och väldigt kallt här på denna planet. Vi kan nog utan överdrift säga att solen är livsviktig för oss. När det gäller energi är solen i princip egentligen bara en stor reaktor. Solen skickar ut så mycket energi att ljuset som träffar jorden under en timme motsvarar lika mycket energi som vi gör av med på ett helt år. Att då ha solfångare eller solceller på taket för att ta hand om denna energi passar sig bra.

Skillnad solfångare och solceller

Snabbt så är en solfångare det som man använder ifall man vill generera värme och solceller genererar elektricitet.

En solfångare är konstruerad så att det finns små rör som är fyllda med en vätska. Utanför detta sitter ett lager med skyddande glas. Solen värme upp vätskan i rören som sedan leds till en ackumulatortank. Denna tank används som ett lager för att bevara energi som finns i vätskan. Tanken är även sammankopplad med husets värmesystem och skickar sedan ut uppvärmt vatten till elementen. Vattnet för kranar och dusch värms också på detta sätt.

En solcell är konstruerad så att det blir en spänning i den när solens strålar träffar. Energin som då samlas in lagras sedan i ett batteri och kan användas till olika saker.

Förbättringar med tiden

Detta är en teknologi som har varit ganska dyr att använda sig utav. Tack vare att det finns stora fördelar när det gäller miljö osv har arbetet fortskridit med att förbättra teknologin. Vilket har fört med sig att det har blivit mycket billigare på ganska få år.

Dock finns det fortfarande mycket att jobba och du kan därför inte förvänta dig att enbart klara ditt uppvärmningsbehov med hjälp av solenergi. Men det kan vara ett bra komplement.

Kostnad

Priserna ändras ständigt och då oftast åt rätt håll när det gäller själva fångarna och celler. Vidare är det svårt att säga exakt hur många kvadratmeter fångare som behövs. Dessa två faktorer gör det svårt att säga hur mycket det kommer att kosta att installera solenergi. Men om ett uppskattningspris ska sägas så ligger detta på 50 000 - 100 000 kr.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook