Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sjövärme

Fördelar

  • Billigare att installera än bergvärmen
  • Billig drift

Nackdelar

  • Måste ha tillgång till sjö med jämn botten
  • Större risk att kollektorslangen går sönder
  • Måste ha vattenburet system sedan innan

Sverige är ett sjörikt land och dessa går även att använda för att värma upp sitt hus. Att värma upp huset med värmen från en sjö är faktiskt ganska likt att använda sig utav bergvärme eller jordvärme. Inne i själva huset fungerar det på samma sätt med en värmepump som skickar ut värmen i de vattenburna elementen.

Skillnaden är att istället för att borra ner i berget eller att lägga slangen i trädgården används istället sjöbottnen. Denna slang är flera hundra meter lång och förses med tyngder så att den sjunker ner till bottnen av sjön. I slangen finns sedan en vätska som tar till sig av solenergin som är i vattnet. Denna vätska pumpas sedan upp till värmepumpen där den förångar ett köldmedium som går genom en kompressor och värmer upp vattnet till cirka 50 grader. Vattnet pumpas sedan ut i de vattenburna elementen i bostaden.

Krav

Det är långtifrån alla som kan installera sjövärme i sin bostad då det kräver att vissa förutsättningar uppfylls. För det första och troligen det största hindret måste det finnas en sjö tillräckligt nära. Denna sjö måste sedan ha en jämn botten där slangen kan läggas ner. Tillstånd att få använda sig av detta system för denna sjö måste också finnas.

Vidare måste det finnas vattenburna element inne i bostaden som kan transportera runt värmen. Sådana kan installeras men då kommer kostnaden med största säkerhet inte längre att vara så låg att det är hållbart ur ett ekonomiskt perspektiv.

Det måste även alltid finnas en tillgång till el som kan driva värmepumpen. Denna kräver 1 kWh med el in för att ge 3 kWh med värme.

Kostnad

Att installera sjövärme i bostaden är inte billigt men fördelen är man ofta kan återhämta denna investeringskostnad på ett antal år för att sedan har ett mycket billigt system.  Detta är även om man lånar pengar för att kunna göra arbetet. Driftskostnaden ligger normalt på cirka 10 000 kr per år.

Kostnad för installation ligger ofta någonstans runt 100 000 kr beroende på val av värmepump, verkningsgrad, storlek på hus osv. Detta gör att det är klart billigare att installera bergvärme. Anledning till detta är helt enkelt att det är mycket billigare att sänka en slang i sjön än vad det är att borra ett djupt hål i berget.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook