Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Tak

När det gäller tak finns det flera olika typer av tak som hus kan ha. Det är t ex sadeltak, plana tak eller pulpettak. Beläggningen på dessa tak är oftast gjorda av takpapp, telgel, betongpannor, skiffer eller plåt.

Lutningen på taket

En grundregel är att hus som har en större lutning på sitt tak även har ett bättre skydd mot nederbörd. Vattnet rinner helt enkelt av väldigt enkelt. Platta tak har istället en betydligt större risk då vatten inte rinner av lika enkelt och det finns därmed risk att det samlas pölar.

Det blir därmed mer jobb med ett platt tak då man måste ha bättre koll på ett sådant. Det är nämligen inte bara flytande vatten som man måste fundera på. Kommer det t ex mycket snö finns det risk att vikten av denna blir för hög för taket och därmed måste man skotta. Har taket en stark lutning samlas inte de mängderna snö på taket. Löv och annat liknande måste också tas bort från ett platt tak oftare då det annars finns risker att vatten samlas.

Ytterligare en nackdel med tak som är platta är att de ofta har takpapp som belägning. Takpapp går sönder enklare än vad t ex en betongpanna gör.

Livslängd

Hus med takpapp har som sagt var en begränsad livslängd och kräver mer underhåll. Livslängden på ett tak med papp ligger på 10 - 15 år. Är det istället betong eller tegelpannor som ligger på taket får man en mycket längre livslängd. Vi pratar då allt från 30 år och uppåt. De kommer iaf att hålla väldigt länge ifall inget speciellt inträffar.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook