Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kvalitetsansvarig

Den svenska Plan- och bygglagen (PBL) säger att vara byggnad som byggs där det krävs en bygganmälan till kommunen även måste ha en kvalitetsansvarig. Denna person ska har tillräckligt stor kunskap om byggnationen och vilka krav och regler som ställs för att kunna ta på sig detta jobb.

Eftersom stora delar av kontrollen för ett bygge sker av byggherren vilket är den som bygger ett hus behövs det något mer. För en privatperson som bygger sitt första hus har ofta inte alls de kvalifikationerna som krävs för att kunna kontrollera allt. Det är av denna anledning man plockar in en oberoende person som kan fungera som kvalitetsansvarig för byggnaden.

Vem kan vara kvalitetsansvarig

Har byggherren själv de kvalifikationerna som krävs kan han även vara kvalitetsansvarig. Men frågan är hur många som är tillräckligt insatta för att klara av detta på ett bra sätt. Av denna anledning är det ofta bra att kalla in en extern kvalitetsansvarig och denna ska då vara certifierad för just detta jobb. Certifieringen genomförs av Sveriges Byggingenjörers Riksförbund.

Kommunen kommer att antingen godkänna eller neka den tänka kvalitetsansvarige och detta sker i samband med att kontrollplanen upprättas och godkänns. Skulle det vara så att byggherren inte vet om någon lämplig person kan man få hjälp med en lista över certifierade kvalitetsansvariga av kommunen. Personen som utses till kvalitetsansvarig ska vara med när byggsamråd och vid besiktning. Vidare ska personen även se till att bygget fortlöpande uppfyller lagar och regler.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.