Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Innerväggar

Om man ser tillbaka i tiden var det vanligt att innerväggarna bygges av sten ifall huset i övrigt var byggt av detta material. Numera är det dock så att man istället väljer gips eller plywood oftast. Under detta finns det sedan trä- eller stålreglar. Det är även inte ovanligt att väggarna isoleras för att ljud inte ska passera igenom lika enkelt.

Gips

En gipsvägg är enkel och förhållandevis billig att bygga. Vill man att rummet ska vara mer ljudisolerat fylls väggen med isolering eller kan man även sätta dubbla gipsväggar. En stor nackdel med gipsväggar är dock att de själva inte bär upp tavlor osv. För att den stadga som krävs ska uppnås måste man då montera det man önskar där det finns en regel. För att komma undan detta kan man lägga en plyfaskiva mellan regelverket och gipsplattorna som det då går att fästa i.

Gipsskivor finns i olika storlekar att köpa. Rent generellt så kan man säga att stora skivor underlättar då det blir färre skarvar som stör vid målning och tapetsering.

Plywood

Detta är ett mer stabilt material som går att använda för att bygga upp innerväggarna. Det går även att använda sig av OSB-skivor. Fördelen med denna typ av väg är att man som sagt var får en väldigt stabil vägg där man kan sätta upp saker utan att tänka speciellt mycket på det hela. Nackdelen är att det är ett levande material vilket kan innebära risk för sprickor och liknande ifall huset ofta står tomt och därmed blir kallt. Alternativet med både plywood och gips är därför ofta bäst.

Reglar och isolering

Reglar sätts upp i vägger för att den ska få stabilitet. Dessa kan antigen vara gjorda av trä eller plåt. Efter detta kommer även frågan om isolering och hur mycket sådant man ska ha. Det finns även ett antal olika material som kan användas för att isolera väggarna.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.