Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Försäkring dolda fel

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste försäkringen!

När du säljer ett hus måste du meddela köparen om alla fel och brister som finns i bostaden, men du kan givetvis endast meddela om sådana fel som du själv känner till. Alla brister eller problem som finns som du inte nämner / känner till eller som inte upptäckts vid besiktning kallas för dolda fel. Detta är avvikelser och fel som köparen inte kunnat vänta sig med tanke på husets ålder och konstruktion. Denna typ av fel är du som säljare ansvarig för även efter att huset har sålts och kan vara ansvarig i upp till 10 år efter försäljningen.

Köparen har en långtgående undersökningsplikt och ska besiktiga bostaden vid köpet. Ifall det finns ett fel som du borde ha upptäckt vid besiktningen kan du inte hålla säljaren ansvarig för detta och får själv stå för eventuella reparationer etc. En försäkring för dolda fel kan alltså vara en bra idé både för en säljare och en köpare, men det är samtidigt ganska lurigt att veta vad som gäller och vad som ingår i en sådan försäkring.

Dolda fel försäkras oftast av mäklare

Mäklarfirmor kan ofta erbjuda en försäkring för dolda fel. En sådan försäkring går in och ger ersättning till köparen så att säljaren slipper betala ur egen plånbok. En försäkring ger ersättning även om säljaren inte skulle ha några pengar, varför det är en ganska bra säkerhet. Ärendet utreds även av ett försäkringsbolag vilket gör att parterna själva inte behöver försöka hitta en lösning eller bestämma vem som är ansvarig etc. Som köpare kan detta vara trevligt eftersom det inte alltid är lätt att ha att göra med en säljare som kanske inte vill kännas vid ett fel. Processen blir enklare och kortare.

Försäkringar för dolda fel kan man ofta inte hitta hos vanliga försäkringsbolag utan snarare hos mäklare. Du kan prata med din mäklare för att se om de erbjuder någon sådan försäkring och hur mycket den kan tänkas gå på. Eftersom det är säljaren som är ansvarig för dolda fel är det också säljaren som kommer få betala om något fel av denna typ upptäcks. Det är alltså säljaren som bör teckna en försäkring för dolda fel. Även köparen har dock nytta av en sådan försäkring, t ex av skälen som nämnts ovan, och därför kan det vara idé att ta upp detta med säljaren ifall det finns oro.