Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

MCförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste MCförsäkringen!

Att skaffa en MCförsäkring kan vara ett bra tips då en motorcykel är en ganska stor investering plus att det finns många andra saker du kan få skydd mot genom en försäkring. När du ska försäkra din motorcykel finns det en del olika saker att tänka på och en MCförsäkring består av olika delar. Vi ska här gå igenom vad som gäller så att du vet vad du ska tänka på när det är dags att försäkra.

Vad ingår i en MCförsäkring?

När du skaffar en MCförsäkring får du välja hur mycket skydd du vill ha. Beroende på vilken nivå du väljer kan du antingen få en lite billigare försäkring eller en lite dyrare. Ifall du väljer den lite dyrare så kommer du också självklart att få ett betydligt bättre skydd ifall du skulle råka ut för någonting. Den mest grundläggande delen kallas för trafikförsäkring och den är dessutom obligatorisk för alla fordon som körs på allmän väg.

MCförsäkring - Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är den mest grundläggande varianten du kan välja och också den billigaste. Du som har en motorcykel måste även ha en trafikförsäkring enligt lag. Trafikförsäkringen betalar ut pengar som täcker skador på dig själv, medpassagerare eller andra människor som du kan tänkas skada med din motorcykel. Den täcker även skador på andra fordon eller annans egendom om du skulle orsaka en krock eller annan olycka. Viktigt att tänka på är att denna försäkring inte täcker några som helst kostnader för skador på din egen motorcykel. Ifall felet är någon annans och det är denna person som orsakat olyckan så kommer du dock att få ut pengar från dennes trafikförsäkring så att du kan betala skadorna på din MC.

MCförsäkring - Halvförsäkring

Vill du lägga till lite mer skydd kan du istället välja en halvförsäkring. Denna ger det skydd som en trafikförsäkring ger men lägger även till en så kallad delkaskoförsäkring. Med en halvförsäkring har du även ett skydd vid stöld, brand, glasskador och ifall du behöver bärgningshjälp. Utöver detta täcker försäkringen också in kostnader i samband med rättslig tvist eller om du behöver annan hjälp efter en olycka.

MCförsäkring - Helförsäkring

Nästa steg som också är den bäst täckande MCförsäkringen är helförsäkringen. Här får du samma skydd som med en halvförsäkring men kan även lägga till vagnskadeförsäkring så att du kan få pengar ifall din motorcykel skadas i samband med en olycka eller skadegörelse. Även andra olyckshändelser som skadar din MC räknas in. Detta skydd är så klart lite dyrare men det är också ganska vanligt att man väljer helförsäkring för motorcyklar och mopeder. Många tycker att det är värt pengarna.

Annat att tänka på när det gäller MCförsäkring

Alla försäkringsbolag har sina egna villkor och regler för vad som gäller när du ska försäkra din motorcykel. Det är viktigt att du har bra koll på vad som gäller för den MCförsäkring som du skaffar. T ex brukar de flesta försäkringsbolag kräva att du använt hjälm, skyddsdräkt, handskar och stövlar för att du ska få ut pengar om du råkar ut för en olycka. Försäkringsbolagen är alltid kritiska i sin granskning och det gäller att du har gjort vad du kan för att vara säker och att du inte har använt din motorcykel på sätt som den inte ska användas på.

Det är inte bara villkor som skiljer mellan försäkringsbolag utan även priser. Du kan hitta ganska billiga försäkringar ifall du ser till att undersöka vad som finns och jämför mellan olika försäkringar. Detta är ett bra sätt att spara pengar. Se till att du vet vad du får i din försäkring så att du alltid jämför MCförsäkringar som är likvärdiga. På detta sätt blir det mer rättvisande och du kan få en försäkring som passar dig bra.