Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Bilförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste bilförsäkringen!

Det är få som väljer att inte försäkra sin bil. En bil är ett stort köp och kostar ofta mycket pengar. Det är då självklart att man vill skydda detta köp genom att lägga till en försäkring som täcker upp oväntade utgifter och som innebär att bilen och plånboken båda är trygga. Här går vi igenom vad som gäller för en bilförsäkring, förklarar de olika delarna i en bilförsäkring och ger lite allmänna råd.

Olika delar av en bilförsäkring

En bilförsäkring består av olika delar, eller rättare sagt kan du skaffa dig olika nivåer av skydd. Ifall du inte tycker att du behöver någon försäkring direkt så kan du klara dig med bara den lägsta nivån (den är nämligen obligatorisk för alla bilägare) men om du känner att du vill ha ett bättre skydd kan du lägga på mer och få en bättre och mer heltäckande försäkring.

Första steget för en bilförsäkring - Trafikförsäkring

Det allra mest grundläggande skyddet kommer från en så kallad trafikförsäkring som inte bara är bra att ha utan även ett måste enligt lag. Ifall du tänkt köra din bil på allmänna vägar är du alltså tvingad att teckna en försäkring av detta slag.

Trafikförsäkringen täcker in kostnader för skador på andra människor och deras egendom, t ex deras fordon ifall du skulle orsaka en olycka. Trafikförsäkringen täcker även in kostnader för skador på dig själv och dina passagerare men den täcker inte kostnaderna för din egen bil ifall det är du som orsakar en olycka. Du kan dock få pengar från någon annans trafikförsäkring ifall denna person är den som är orsaken till att din bil skadas. På så vis är skyddet väldigt grundläggande och ser helt enkelt bara till människor och annans egendom.

Nästa steg för en bilförsäkring - Halvförsäkring

Ifall du vill ha lite bättre skydd är nästa steg en halvförsäkring. Denna har samma skydd som en trafikförsäkring men på detta läggs en så kallas delkaskoförsäkring. Det utökade skyddet du får ger dig pengar ifall din bil blir stulen, men även vid brand, glasskador, eller assistans. Vidare täcker försäkringen in kostnader i samband med rättstvister som du kan råka hamna i eller om du t ex skulle behöva prata med någon efter att du varit inblandad i en olycka.

Högsta steget för en bilförsäkring - Helförsäkring

Det är viktigt att veta att du aldrig får någon ersättning för skador på din egen bil förrän du väljer en helförsäkring. Det är först här, när du även lägger till en vagnskadeförsäkring, som du kan vara säker på att få ut pengar ifall din bil skulle få skador i samband med en olycka, ifall bilen råkar ut för skadegörelse eller ifall något annat olyckligt inträffar som innebär skador på din bil. Denna typ av bilförsäkring är den högsta nivån av klassiskt skydd du kan få och täcker alltså in trafikförsäkring + delkaskoförsäkring + vagnskadeförsäkring. Dessa tillsammans skapar den lite dyrare helförsäkringen som ändå är ett bra alternativ och som många väljer att skaffa.

Tillägg till din bilförsäkring

Du kan utöver det vanliga skyddet även skaffa olika sorters tilläggsförsäkring för att se till att du verkligen är skyddad ifall någonting händer med dig eller din bil. Du kan skaffa ytterligare försäkringar som t ex ersätter din gamla bil med en ny om den skadas bortom all räddning eller så kan du utöka skyddet för dig och dina passagerare så att du får ut mer ifall nu skadas i en olycka eller liknande.

Det finns en hel del att välja mellan när det gäller tilläggsförsäkringar och det handlar mest om hur mycket pengar du är villig att spendera på din bilförsäkring. Olika försäkringsbolag har även olika saker att erbjuda varför det kan vara en bra idé att titta runt på vad som finns. Att kolla runt på det här viset kan även vara en riktigt bra idé när du vill hitta en billig bilförsäkring då priserna varierar en del och du kan spara pengar genom att välja rätt. Glöm bara inte att jämföra försäkringar som är jämbördiga och innehåller samma mängd skydd.