Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Helförsäkring - Bil

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste bilförsäkringen!

Att försäkra sin bil är en bra idé. Kostnaderna rinner snabbt iväg ifall någonting händer och det är väldigt skönt att ha den extra säkerheten så att man inte själv behöver lägga ut dyra pengar när något går galet. En helförsäkring för bil är den bästa av de grundläggande försäkringarna och ger dig ett bra och lite bredare skydd. Nedan går vi igenom vad som ingår i en helförsäkring för bil och vad man ska tänka på när man tecknar en sådan försäkring.

Detta ingår i helförsäkring för bil

En helförsäkring täcker in ganska mycket. Det finns ett antal olika delar av en bilförsäkring och dessa utgör tillsammans en helförsäkring. Vi går igenom dessa delar för att se vad som ingår i en helförsäkring för din bil och hur försäkringen i sig är uppbyggd.

Trafikförsäkringen ingår

En trafikförsäkring måste alla ha som har en bil. Den täcker in alla skador på dig själv, dina passagerare och andra människor som du eventuellt skadar. Den täcker även skador på andra fordon och / eller annans egendom som du eventuellt orsakar med din bil. En trafikförsäkring måste alla som sagt ha, den är obligatorisk enligt lag och det går inte att komma ifrån den om du vill köra din bil på allmänna vägar.

Halvförsäkringen ingår

Tecknar du en halvförsäkring så får du samma skydd som med en trafikförsäkring plus en del extra. Du får vad som kallas en delkaskoförsäkring som ger skydd ifall din bil blir stulen men även vid brand, skador på glasrutor, eller om du behöver kalla på assistans. Du får dessutom ekonomiskt stöd om du skulle hamna i en tvist eller liknande.

Helförsäkring lägger till mer

Förutom det som ingår i en trafikförsäkring och en halvförsäkring så får du med en helförsäkring även vagnskadeförsäkring för din bil. Då får du skydd ifall din bil skadas på något sätt om du råkar ut för en olycka eller krockar bilen. Du är även skyddad ifall bilen blir vandaliserad eller utsätts för någon form av skadegörelse eller ifall du helt enkelt råkar ut för någon annan typ av olycka, t ex om ett träd skulle ramla ner över bilen och skada den.

En helförsäkring är alltså trafikförsäkring + delkaskoförsäkring + vagnskadeförsäkring i ett sammanslaget paket. Med en sådan försäkring för din bil har du ett ganska komplett skydd ifall du skulle råka ut för någonting. Ifall du redan har en vagnskadeförsäkring sedan tidigare så behöver du bara teckna en halvförsäkring så har du samma skydd som en helförsäkring erbjuder. Många väljer en helförsäkring för sin bil med tanke på att det går att spara en hel del pengar ifall något händer. Du får betala en viss summa i självrisk men utöver detta går allting på försäkringen.

Ännu mer skydd för din bil utöver helförsäkring?

Även om en helförsäkring täcker in det mesta och det viktigaste så finns det självklart ändå många fler försäkringar man kan teckna för ytterligare skydd. Så kallade tilläggsförsäkringar går att skaffa och ger dig ett ännu bättre skydd om du känner att det inte riktigt räcker till med en vanlig helförsäkring. Ofta kan du både täcka in fler olika typer av oväntade händelser men även få större utbetalningar ifall något faktiskt händer.

Du kan t ex fixa en ytterligare försäkring för dig själv och dina passagerare så att du får ut ännu mer ifall ni skulle bli skadade. Det finns även försäkringar som täcker in andra saker. Exempelvis kan du teckna en försäkring som ger dig rätt till en helt ny bil som ersättning för den gamla ifall det inte direkt lönar sig att reparera den. Du kan fundera på vad du behöver för typ av försäkring och hur mycket skydd som är lagom. Priset ökar ju självklart i förhållande till hur mycket din försäkring täcker in och betalar ut men det får man väga mot eventuella fördelar.