Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckans spartips - Storlek på paketen i matbutiken

Ett klassiskt tips som vi kör på denna vecka är det här med att köpa mat i större volymer. Det vanligaste är nämligen att större paket av någon matvara eller liknande kostar klart mindre per kilo, st eller vad man nu räknar i för denna produkt.

Det bästa exemplet som jag vet för just detta är knäckebröd. På bilderna här vid sidan så kan du hitta ett pris som i princip är ett skämt. Kortet är taget i min lokala Maxibutik och som du då ser kostar ett paket med Husman 8,50 kr. Köper du istället den dubbla mängden kostar detta 8,95 kr. Alltså hela extra 45 öre för att få dubbla mängden. Knäckebröd som sedan är en produkt som håller sig otroligt bra vilket gör att det egentligen aldrig någonsin finns någon anledning att köpa den mindre mängden.

Knäckebröd - Husman Knäckebröd - Husman

Alltid när du handlar så ska du titta på vilka alternativ som finns. Vissa varor passar inte att köpa i större förpackningar då de inte går att frysa eller om du vet med dig att du aldrig använder den. Skulle du t ex behöva Sambal Oelek eller någon liknande krydda till en speciell middag och du vet med dig att du inte använder det annars så är det bara onödiga pengar att köpa en större förpackning. För även om kilopriset är lägre så kostar den ju mer.

Men väldigt många saker fungerar strålande att frysa eller förvara dem länge och isf sparar du pengar på lite längre sikt och det kan faktiskt handla om ganska mycket. Att varor har ett storpackspris som är 30 % eller mer lägre per kilo osv är inte ovanligt på något vis. Ändrar du dina köpvanor för ett antal saker finns det därmed ordentligt med pengar att spara.

Knäckebröd - Husman

Ett sådant exempel som kan vara lite tveksamt hur du ska göra är taco o kebabsåsen som jag var på City Gross och tog en bild på. Nu finns inte kilopriset med på den större burken men när jag räknade ut den blev det 83 kr vilket kan jämföras med 100 kr för den mindre. Alltså 17 kr mindre per kilo vilket inte är illa. Men samtidigt kanske du inte behöver den stora burken och då den faktiskt kostar 5 kr mer ska du alltså inte köpa den om du inte gör av med allt.

Sen ska det även sägas att det i några få fall kan vara dyrare att köpa storpack. Även om det inte var så när jag kollade nu så vet jag att t ex kaviar tidigare har varit dyrare i större tuber. När jag kollade detta nu så var skillnaden extremt liten, det skiljde bara 10 - 20 öre i kilopris vilket inte är mycket att tala om. Det kan alltså vara dyrare men det är väldigt ovanligt.

Följ oss på Facebook