Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckans spartips - Spara pengar på baskläder

Det finns kläder som det är okej att spendera stora summor på och det finns kläder där det är väldigt onödigt. Veckans spartips går ut på att fundera på vilka kläder du kan spara in pengar på.

När vi köper kläder är ett antal faktorer som vi funderar på. Funktion på plagget, hur skönt det är att bära, vad det kostar och hur snyggt det är kan man nog räkna som de stora grejerna att ta hänsyn till. Tanken är att du ska välja dina baskläder genom att vara lite mer ekonomisk. För om vi tänker efter lite så hur många är det egentligen som ser dina strumpor på en dag? Och då ytterligare frågan är hur många som ser hur dyra dina strumpor är?

Strumpor, boxers, trosor

Varför spendera pengar i onödan på baskläder?
Bild från freedigitalphotos.net av stockimages

Det är vanligt att använda vanliga svarta strumpor och dessa måste granskas väldigt noga för att man ska kunna se någon egentlig skillnad. Du får då även vara värsta experten för att verkligen kunna se om några är billigare än de andra. En billig svart strumpa har samma funktion, det ska absolut inte skilja något på hur skön den är att bära, du sparar pengar och ingen kommer att se någon skillnad. Varför då betala mer för dessa strumpor?

En snabb koll på nätet visar att ett par svart strumpor hos GANT (finns ett väldigt litet GANTmärke) kostar 129 kr paret. H&M säljer ett fyrpack svarta strumpor för 79:50 kr. Vilka man ska köpa av dessa säger ju sig självt egentligen då GANTstrumpan är cirka 6,5 gånger så dyr och du inte får ut något direkt mer av den.

Vi har ju även andra baskläder som kalsonger / trosor. Här kan man förstå att lite mer pengar spenderas om man vill att det ska synas vad man har för några underkläder på sig. Men om tanken är att de ska vara där för funktionen och bara vara bekväma ska man fundera på vad de ska inhandlas. Kollar man H&M igen så säljer de ett 3-pack med boxers för 99 kr (äger själv sådana och de är bra) medan GANT tar 399 kr för ett 3-pack. Skillnaden är då att det finns en färgad kant i toppen på de hos GANT där det står just GANT på. Sen finns det ju andra alternativ är H&Ms som också har lite färg på sig osv och fortfarande är klart billigare.

Undertröjor

Undertröjor är det sista exemplet som jag har tänker ta upp. Ska du ha en vit T-shirt att enbart ha under en skjorta, tröja eller något annat så spelar det mindre roll hur dessa se ut. Egentligen är det då enbart kragen som är det viktiga då inget annat kommer att synas. Är syftet att T-shirten ska synas är det en helt annan sak men jag kan bara titta till mig själv och det är väldigt ofta som jag har undertröjor jag aldrig någonsin visar. Personligen tillhör jag den här gruppen av människor som i princip alltid oavsett vad har en undertröja under skjortor, pikéer osv. De tröjorna jag har köpt in för detta är även klart billigare.

Det kan låta som det inte blir så mycket pengar sparade på att köpa in billiga baskläder men det kan faktiskt handla om hyfsat mycket pengar per år. Att uppskatta hur mycket dessa kläder slits är väldigt svårt men det man kan säga är ju att strumpor och underkläder i övrigt tillhör de typerna av plagg som slits allra mest. Säger vi att du gör av med 5 par strumpor och kalsonger per år och 2 undertröjor i rent slitage skulle dessa på GANT kosta runt 2 000 kr tillsammans. Samma saker på H&M kostar runt 400 kr vilket alltså skulle vara en besparing med 1 600 kr per år. Nu är detta en uppskattning av slitage och jag tror mig har räknat ganska lågt där. Totalt borde t ex en familj på tre personer kunna spara upp mot 5 000 kr per år om man tidigare har handlat dyrt. Har familjen tidigare handlat lite genomtänk kanske det handlar om någon tusenlapp per år i besparing på att tänka till ännu lite mer.

Sen är det ju så att jag nu heller inte har tagit upp det faktumet att det finns ännu billigare alternativ än att köpa på H&M. Går du in på en stormarknad t ex är det ju ofta så att de där säljer stora pack av strumpor och kalsonger för klart lägre priser. Vidare finns det ju även flera andra typer av plagg där utseendet inte är det viktiga och där man självklart på samma vis kan spara pengar.

Följ oss på Facebook