Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckans spartips - Sälj dina gamla prylar

Få av oss har för lite saker i våra hem utan många grejer blir ofta bara liggande och skräpar. Det kan dock finnas ett värde i många av dessa som du kan plocka tillbaka. Stora saker är ganska uppenbara att de går att sälja som soffor, spisar, TV-apparater osv. Men det går bra att sälja även mindre ting som serietidningar, kläder, mobiltelefon, spel osv.

Det finns nästan alltid någon som vill köpa dina gamla grejer bara de är i bra kondition. Större saker är det ofta smidigt att sälja då du slipper släpa iväg dem till tippen själv. En soffa är ofta väldigt tråkig att flytta och vill då någon ge dig lite pengar för din gamla samtidigt som de tar hand om den är det ju bara positivt.

Självklart ska du inte räkna med att få ut i närheten av inköpsvärdet för det du säljer men det är heller inte så du ska tänka. Visst gäller det att få ut det bästa möjliga priset men det du ska tänka på är att jämföra hur mycket du får för din pryl jämfört med att bara slänga eller ifall du låter den ligga och skräpa. Tar vi soffan som exempel så kanske du köpt den för 10 000 kr och på Blocket endast kan sälja den för 500 kr. Detta är då åtminstone 500 kr som kan användas till något annat, ifall du ändå inte har någon nytta av soffan. Blir det för liten vinst kan det kanske dock vara värt att skänka den till någon väl behövande istället.

Samma tänk gäller för alla saker, stora som små. Dina serietidningar kanske bara ger 5 kr st eller något sådant men det är fortfarande mer pengar än vad du får för dem när de stoppas i pappersinsamlingen. Fundera alltså igenom vad du egenligen kan sälja innan du slänger något. Troligen får du inte en massa pengar men många mindre summor blir tillsammans ofta trevliga större summor. Det kan även tänkas att du har gömda skatter liggande som du inte ens tänker på och som du bara har sparade utan att använda. Att ha dem liggande i all evighet utan att utnyttja dem är lika illa som att bara slänga dem.

Spara pengar genom att sälja saker?

Om man är petig kan man säga att detta inte är ett tips på hur man kan spara pengar utan mer hur man kan tjäna lite extra pengar. Det är givetvis sant men man kan ser det ur lite olika perspektiv. Till exempel kan det tänkas att du har ett litet dyrt lån som du betalar av varje månad och som kostar en massa pengar i ränta. Ifall du kunde bli av med det lånet skulle du spara pengar varje månad.

Du har dock troligen inte råd att bara betala av lånet rakt av, för då hade du väl förmodligen gjort det redan. Men om du då inser att du har ett gäng gamla saker sparade som du kan sälja kan det tänkas att du får ihop tillräckligt med pengar för att betala av hela eller åtminstone delar av det lånet. På så vis kan dina gamla prylar faktiskt hjälpa dig att spara pengar.

Följ oss på Facebook