Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckans spartips - Tänk rätt

Detta är inte ett spartips rent tekniskt utan mer ett tips om hur det gäller att tänka. Tipset denna vecka är nämligen en klassiker om att många bäckar små har en tendens att tillsammans bli något klart större.

Många tips du hittar här på sajten kommer inte att spara dig speciellt många kronor. Vi har tips som att duscha kortare vilket kan spara någon krona varje gång om man tidigare duschade länge. Säg att en besparing på 2 kr görs där så blir det 700 kr per år vilket kanske inte låter så mycket men om vi lägger till att varje vecka ha en matdag där man äter extremt billigt så kan det börja bli lite pengar. Konsumentverket räknar med att en man som jag ska äta för ungefär 75 kr per dag om jag lagar all mat hemma. Väljer man då att ta en dag i veckan där maten inte får kosta mer än säg 15 kr har man en besparing på 60 kr per vecka. Vilket då skulle vara 3 120 kr per år och det ska också sägas att det inte är några problem alls att äta för det priset. Pasta med lite köttbullar till middag, hemmabakt bröd till frukost och en portion chili con carne till lunch behöver inte kosta många kronor alls.

Eget bakade hamburgerbröd

Totalt skulle vi kunna börja närma oss besparingar på 4 000 kr nu utan att det direkt har varit allt för jobbigt. Lägger man sedan till ett gäng till lite störr och mindre tips så är det inte orimligt på något vis att komma över 10 000 kr per år utan att det ska vara direkt jobbigt. Pengar som man kan göra väldigt gott med. Sparar du 1 000 kr per månad under 35 år med 5 % i ränta blir det totalt ca 810 000 kr vilket borde kunna innebära t ex pension ett år tidigare än annars.

Det gäller att hela tiden tänka positivt runt det här med sparande av pengar. 10 sparade kronor per månad är pengar det också även om summan inte är stor. Jaga inte bara de stora besparingarna utan det gäller att titta på alla utgifter och fundera ifall det verkligen är nödvändiga. Exakt vilka besparingar just du kan göra är det självklart här helt omöjligt att säga men något som gäller för den absoluta majoriteten av oss är att det finns saker som vi spenderar pengar på i onödan egentligen.

Du behöver självklart inte spara pengar till pensionen då den kan vara väldigt långt bort om man är yngre. Istället kanske du väljer att spara pengar till något annat som du verkligen varit sugen på. Kanske har du drömmar att åka till New York, vill du spara ihop till körkort eller till en handpenning på ett hus. Har du ett ordentligt mål med ditt sparande är det betydligt troligare att du kommer att nå fram till det.

Följ oss på Facebook