Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckans spartips - Baka hamburgerbröd

Nu på sommaren är det riktigt trevligt att grilla till det och en riktig klassiker då är ju hamburgare. Enkel mat som ofta kan vara minst lika gott som någon klart mer avancerad historia. Här ska vi titta lite på hur du kan spara ganska mycket pengar per burgare genom att bara baka lite själv.

Bröd är generellt inte speciellt billigt att köpa i en affär jämfört med att baka det själv. Kollar man sen på hur mycket bröd man få per köp är troligen hamburgerbröd ett av de allra sämsta alternativen. På ICA Maxi tog de vid tillfället för undersökande 24,95 kr för 8 st hamburgerbröd av den där vanliga lite mindre modellen. Ska man ha större kostar de ju ungefär lika mycket men man får då bara hälften så många.

Eget bakade hamburgerbröd

Är det då dags för en större tillställning med säg 10 personer som ska äta burgare och alla äter två stycken var så blir detta lite över 60 kr bara för brödet. Varje bulle kostar ungefär 3,10 kr. Alternativet till detta är då att istället baka brödet själv vilket är klart billigare. När jag har bakat själv har jag använt mig av ett recept jag hittade på Burgare.com. Har bakat detta nu två gånger och jag tycker att det blir riktigt goda bröd vilket även jag har fått beröm för när jag just hade en sådan där lite större tillställning med folk över på grillat. De allra flesta kommer att uppskatta mycket mer att du lagt lite tid på att baka bröd än om du bara har köpt färdiga som brukar vara standard.

Kollar man då på priset per bröd så ger detta recept strax över 20 st bullar. Gör man exakt som de säger med 70 gram deg i varje ska det blir 22 stycken, när jag gjort har jag mer hamnat på 21 eller liknande. Efter att ha kollat priset för ingredienserna i samma butik som jag kollad brödpris har jag kommit fram till att hela baket kostade ungefär 20 kr. Därmed har man ett pris per bröd på ungefär 1 kr och lite mindre ifall man verkligen tar rätt mängd per bulle. Det ska även sägas att de då blir klart större än de som köps färdiga.

Sammantaget får du alltså tre gånger så många bröd för samma pris. Om 20 bröd ska bakas har du alltså sparat 40 kr direkt och med stor sannolikhet fått massor mer med beröm från dina gäster. Brödet är heller inte svårbakat bara man följer instruktionerna i receptet. Alltså bara att ge sig ut och baka nu och sedan bjuda in trevliga gäster.

Följ oss på Facebook