Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckans spartips: Duscha vs Bada

Att bada är skönt ibland men om man jämför med en lite kortare dusch är det inte speciellt ekonomiskt. Ifall du är ute efter att spara lite pengar på vattenkostnader kan du börja duscha mer och bada lite mindre. På så vis går det att spara ganska många procent på kostnaden, speciellt om du duschar / badar ofta eller om du har en stor familj.

Fyller man upp ett normalstort badkar med vatten blir det ungefär 160 liter vatten. Om man sedan även vill ha varmt vatten (vilket man väl alltid gärna vill) så skulle det kosta någonstans runt 7 kr för ett bad. Detta kan jämföras med en dusch på 5 minuter. En sådan skulle gå på under 3 kr. Om du tycker att 5 minuter är för lite kan du duscha hela 10 minuter och ändå klara dig på en lägre kostnad.

Du som är förtjust i väldigt långa duschar och som tar god tid på dig i duschen kan å andra sidan på samma sätt kanske till och med spara pengar på att ta ett bad istället. Ifall du ofta duschar 15 minuter eller mer kan ett bad faktiskt vara mer prisvärt. Man kan alltså se det så att om du planerar en snabb tvätt är duschen att föredra medan en riktigt ordentlig tvätt (som tar lång tid) ofta med fördel kan göras i ett bad.

Ifall du väljer att installera ett munstycke på duschen som är utformat specifikt för att spara på vattnet (ja, det finns sådana) kan du komma undan ännu billigare när du duschar. Med ett sådant munstycke kostar det knappt 2 kr för 5 minuter. Då blir en dusch väldigt prisvärd och oftast bättre än ett bad i fullt badkar.

Följ oss på Facebook