Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ät inte upp din månadsbudget

Maten vi äter varje månad är en ganska stor del av vår totala budget för månaden. Givetvis är boendekostnader en större post och det kanske finns andra poster som också är större, tänk t ex bilkostnader, men maten står för en stor del. Därför är det viktigt att se över sina matkostnader och hitta en bra matbudget. Exakt hur man kan spara pengar på mat går jag igenom i detta inlägg.

Ju större familj man har ju större blir också matkostnaderna varje månad. Boendekostnaderna ökar ju inte nödvändigtvis för att man är en extra i familjen men det gör helt klart matkostnaderna. Så ju fler ni är i ert hushåll ju viktigare är det att hålla bra ordning på hur mycket ni lägger på mat.

En annan sak som gör att just maten är så viktig när det handlar om att spara in pengar är att det är en kostnad som går att påverka i väldigt stor utsträckning. Sådant som försäkring och boende är svårt att påverka efter det att man gjort det första valet. Du kan jämföra försäkringar när du skaffar dem och välja prisvärda alternativ och du kan välja ett boende som passar din plånbok men sedan är dessa kostnader fasta.

Håll koll på dina matkostnader och gör en bra matbudget

Matkostnaderna går alltid att påverka och kan variera en hel del från månad till månad. Du kan dra ner på kostnaderna genom att äta billigare mat och att handla smartare. Det gör att du har en ganska stor möjlighet att förbättra dina matkostnader genom att aktivt ta beslut under månadens gång, med målet att vara lite sparsam.

Det finns många olika sätt att spara pengar på mat. En del klassiska spartips följer alltid med när man skriver en sån här artikel och jag tänker inte vara sämre än att jag nämner dem här också. Jag ska dock försöka få till ett lite mer övergripande tänk gällande mat och även ta upp en del andra saker som kan vara bra att tänka på om man vill förbättra sin matbudget.

Klassiska spartips för mat

  • Storhandla istället för att småhandla – Att veckohandla / storhandla är ett bra sätt att spara pengar. Det gör att man måste planera vad man ska äta under veckan och då kan man sätta ihop en meny med lite billigare maträtter. Det händer oftare att man köper dyra saker om man går och småhandlar och då har dålig plan för vad man ska äta. Dessutom blir det oftare onödiga köp av extra saker när man småhandlar.
  • Många maträtter är riktigt billiga – Det går att laga riktigt billig mat som samtidigt är god och näringsrik. Det går även bra att variera sig med billig mat. Det handlar mest om att ta sig tiden att tänka ut vilka maträtter man ska laga och sen hålla sig till detta. Om du vill kan du försöka äta billigt i veckan och sen lyxa till det med lite finare saker på helgen exempelvis.
  • Matlåda till jobbet – Att äta lunch ute när man jobbar är en riktig pengaslukare. Det kostar kanske åtminstone 50 – 70 kr att äta lunch ute (kan givetvis kosta ännu mer beroende på var / vad man äter). Ifall man istället gör lite mer mat kvällen innan så att det räcker till en matlåda går det att spara mycket. En portion hemlagad mat kanske inte kostar mer än 20 kr (och mindre om man lagat en maträtt som i sig är billig).
  • Välj billig mat i affären – Det kan variera en hel del hur mycket en viss typ av vara kostar. Om du har alterantiv att välja mellan kan du testa ett billigare fabrikat. Ibland är dessa billigare alternativ sämre och inte lika goda men ibland är det i princip ingen skillnad. Du kan prova dig fram och välja mer prisvärda alternativ där det passar sig.
  • Handla storpack av sådant som håller sig – Det är oftast så att ett stort paket av något har ett billiga kilopris / pris per mängd än ett litet paket. Om du t ex ska köpa flingor eller knäckebröd så får du mer för pengarna om du köper ett storpack jämfört med ett litet paket. Det passar sig ju inte alltid, t ex om det är en vara som snabbt blir dålig, men för vissa saker (sådant som håller länge och som tids nog kommer gå åt) är det en bra idé med stora paket. Du får betala lite mer just nu men över en längre period sparar du pengar.
  • Laga mat från grunden – Oftast är det klart billigare att laga mat från grunden jämfört med att köpa färdigmat och halvfabrikat. Att själv göra egen pasta bolognese eller liknande kostar mycket mindre per portion än att köpa ett paket med fryst pasta bolognese som brukar finnas i affärerna. Att baka eget bröd är mycket billigare än att köpa färdigt, så det är ett riktigt bra tips om man nu orkar / har tid att baka lite. Det kan dessutom oftast vara godare med mat man lagat själv.
  • Släng inte mat i onödan – Mycket mat som är helt ok att äta slängs bort. En del slängs för att man har tagit för mycket på tallriken och sen inte orkar äta upp allt. Annan mat slängs helt enkelt för att bäst-före-datum har gått ut. När det gäller bäst-före-datum så är det många saker som håller långt efter detta datum. Det är ingen exakt gräns utan en rekommendation. Har paketet varit oöppnat så håller en matvara normalt även längre.

Mer övergripande spartips för mat

Ovanstående är bra spartips som du säkert har hört förr, åtminstone några av dem. Genom att tänka på de sakerna kan du ofta spara in en hel del pengar på dina vanliga måltider, åtminstone om du har som mål att försöka dra ner på kostnaderna.

Nedan kommer istället lite andra saker du kan tänka på när det gäller mat, som kanske kan få dig att bli mer ekonomisk och sparsam.

Att äta ute kostar mycket

Att gå på restaurang och äta lunch eller middag är trevligt och det vill säkert de flesta göra då och då. Att göra det för ofta kan dock gräva ett ganska stort hål i plånboken. Om du vet med dig att du äter ute ofta kan detta vara något att se över på allvar om du behöver spara in lite pengar i din månadsbudget.

Dyrt att äta ute

För ett tag sedan räknade jag lite på hur mycket det kan kosta dig i extra utgifter att äta på restaurang tre kvällar i veckan. Nu är det säkert inte alla som äter ute så ofta men en del gör det kanske och ifall vi nu även räknar in en och annan lunch (då tänker jag att du inte äter lunch ute varje dag utan oftast tar med matlåda) så blir det mycket pengar.

Det kan gå åt närmare 2000 kr i månaden bara på restaurangbesök för middag inklusive dryck. Om man sedan dricker en del alkohol utöver den dricka som man kan säga ingår så blir det ännu mer. För den som behöver hitta lite pengar att spara in på i sin budget och som behöver hitta en bättre balans mellan inkomster och utgifter så är det ganska bra att fundera på hur ofta man faktiskt äter ute.

Om man även lägger till de gånger man är ute och fikar med kompisarna eller bara tar en öl eller liknande så finns det faktiskt risk att det drar iväg en hel del. Såna här utgifter är också lite svårare att sätta fingret på eftersom man vanligen inte har en specifik budget för utemat och liknande. Man brukar heller inte direkt planera hur ofta man ska äta ute eller när man ska göra det utan det blir mer spontant när vänner och familj råkar bli sugna.

Det du kan göra här är att försöka begränsa dig till ett visst antal restaurangbesök per månad eller ännu bättre, att sätta en budget för all mat du äter ute så som middag, lunch, drinkar, fika osv. Du kan då se hur mycket du har att röra dig med och om du har gjort av med lite väl mycket i början av månaden så får du vara mer återhållsam i slutet.

Förklädd utemat

En bov i dramat som man kanske inte alltid tänker på är ifall man ofta drar till närmaste macken för att handla lite snabb mat så som korv med bröd, en macka eller liknande. Det är många som äter en snabb frukost eller middag på detta viset. Att handla på bensinmacken är först och främst väldigt dyrt och du får inte så mycket för pengarna. Dessutom är risken att man handlar på sig många extrasaker så som en godisbit, en tidning eller en trisslott. Något att undvika.

Matbudget bra hjälpmedel

För att få bukt med sina matkostnader behöver man ofta sätta upp lite krav på sig själv. Det är vanligt att folk handlar mat när de behöver fylla på kyl och frys, utan att direkt tänka på hur mycket de gör av med eller hur mycket de har gjort av med tidigare i månaden.

För att kunna hitta en bra nivå på kostnaderna för mat så måste man börja med att bestämma ungefär hur mycket maten får kosta varje månad och sen måste man se till att hålla denna budget. För att komma fram till hur mycket man kan lägga på mat måste man gör en budget för hela sin ekonomi och se vad alla utgifter går på så som boende, bil, försäkringar, tv och internet, abonnemang, sparande osv.

Först när man vet hur mycket man har att röra sig med totalt kan man avgöra vad som är rimligt att lägga på mat. Det finns givetvis gränser för hur liten en matbudget kan vara – det gäller ju att man rimligen kan köpa mat som räcker och mättar för det belopp man väljer. Men problemet är sällan att folk sätter en för liten gräns utan mer att de inte alls funderar på var gränsen borde vara.

Hur stor din matbudget bör vara kommer så klart påverkas av hur många ni är i hushållet. Om det är många barn osv så blir det ju dyrare med maten. Det blir då även viktigare att hitta sätt att spara in pengar. Försök att tänka att din matbudget ska räcka till all mat ni äter hemma och att ni bör äta en de billig mat men även kunna unna er lite godsaker ibland. Räkna in en del utemat så som restaurangbesök och fika, men inte för mycket, om du inte känner att du har gott om pengar över.

Att hålla sin budget

Nästa steg efter att man har bestämt en budget är att hålla den. Det är ofta svårare än man kan tro. Åtminstone i början innan man riktigt har prickat rätt med hur stor budgeten bör vara och vad man kan äta / inte äta och göra / inte göra under en månad och ändå komma inom sin budget.

Ett sätt att få en lite mer konkret ordning på sin matbudget är att ha dessa pengar på ett eget konto som man sedan betalar från när man är i matbutiken och liknande. Om man handlar för mycket mat inser man det ganska snart eftersom att pengarna tar slut innan månaden är slut. Har du möjlighet att höja din matbudget så kan det vara ett alternativ om pengarna tar slut för tidigt men det troliga är att du istället bör se över dina utgifter och hushålla mer med pengarna.

Efter ett tag kommer du troligen komma in i det hela bättre och få bättre koll på vad du kan och inte kan köpa under en månad och då har du kommit en bra bit på vägen. Se dock till att du inte lägger för mycket pengar på din matbudget. Det finns många andra saker som är viktiga, så som sparande. Försök gärna att titta på spartipsen ovan och se var du kan spara in för att ha en mer balanserad matbudget.

Sammanfattning

För den som vill få ordning på sina matkostnader och hitta en bra matbudget krävs det flera saker. Det viktigaste är troligen att man börjar med att tänka på hur mycket man gör av med på olika typer av mat varje månad (både hemma och ute) och att man sedan försöker lägga upp en budget för månaden som är rimlig utifrån vad man behöver köpa för att bli mät och glad och utifrån hur mycket pengar man har att röra sig med.

Ifall man har en god inkomst och ofta får mycket pengar över varje månad till sparande och till nöjen så är det sällan något större problem att hitta pengar til mat. Då är det i de flesta fall inget man behöver lägga någon jättestor kraft på, men det kan fortfarande vara bra att tänka igenom sina utgifter så att man åtminstone kan avgöra om man tycker att det är rimligt att lägga de summorna på mat. Det kanske finns något roligare att göra för pengarna istället.

För dem som har en begränsad budget och behöver hålla nere kostnaderna är det viktigt att tänka på vad man använder dem till och ifall det krävs åtgärder för att spara pengar. Har man ett övergripande behov av att spara in pengar i sin månadsbudget så är maten ett bra stället att börja på just eftersom det är lätt att påverka hur mycket man spenderar varje månad. Det är ingen låst kostnad på samma vis som en försäkring eller ett lån.

Det finns ett stort antal bra spartips för dem som behöver få ner sina matkostnader. Många av de stora klassiska tipsen har jag skrivit om högre upp och om du även tänker på det här med att äta ute, lunch, middagar, fika och godis etc så kan det bli ganska stor skillnad på hur mycket maten kostar.

Väl själv vilken nivå du vill ha på din sparsamhet. Det finns inget krav att du är sparsam om du har råd att lägga mycket pengar på maten, men se åtminstone till att ta aktiva beslut angående din matbudget istället för att bara låta det bli som det blir.

Följ oss på Facebook