Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

5 tips på hur du sänker din elräkning

Räkningar är aldrig kul att betala, och särskilt inte höga elräkningar. Men vad kan man egentligen göra för att elräkningen ska bli så låg som möjligt? Om du följer några enkla, men effektiva råd så kommer inte bara din ekonomi att gynnas, utan också miljön.

Att minska sin elförbrukning är inte alls så omständligt och svårt som många tror, utan det gäller att bara tänka till en extra gång och vara noga med att stänga av lampor och apparater när de inte används. Nu ska vi se på fem råd du kan börja följa redan idag!

1. Släck ljuset

Spara pengar på elräkningen med dessa tips

Särskilt på vintern behöver vi så klart tända lampor dagligen för att kunna se vad vi gör. Men faktum är att många låter lamporna stå på i hela huset, även i rum som ingen är i. Gör det till en vana att alltid släcka lamporna efter dig när du går ut ur ett rum. Och när du inte är hemma är det givetvis ännu bättre om allt är släckt.

Det är vanligt att man lämnar lampor tända för att förebygga inbrott när man inte är hemma, men det är ett knep som tjuvarna också känner till. Om de vill bryta sig in hos dig kommer de att iaktta huset och titta efter rörelse och märka att ingen är hemma, så du kan lika gärna släcka lamporna. Det kan finnas andra saker som är bättre skydd mot tjuvar istället.

2. Använd LED

LED-lampor är mycket mer energisnåla än andra lampor och därför kan du sänka din elräkning genom att bara använda LED. De kostar visserligen lite mer i inköp, men eftersom de drar så lite el och håller så oerhört länge är det verkligen en väl värd investering.

Att byta alla lampor till LED på samma gång kan innebära en ganska stor kostnad (även om du tjänar in den med tiden, så det är en investering på sikt) men du kan ju alltid sprida ut kostnaden lite genom att byta ut lamporna efter hand när de du använder just nu går sönder osv. På så vis blir det inte lika saftigt vid ett specifikt tillfälle.

Byt till LED-lampor

3. Stäng av apparater

Detta tips kan låta simpelt: stäng av apparater du inte använder. Låt inte teven stå på när ingen kollar eller handdukstorken vara igång när handduken som hänger på den redan är torr. Enkelt, javisst! Men det man kanske inte tänker på är att även apparater som står på standby drar el. Vanligt är att man har tv:n på detta vis men det finns många andra prylar som också kan stå på och dra el, t ex dvd-spelare, digitalbox, dator, skrivare, stereo eller projektor.

Dra därför ut kontakten eller använd en grenkontakt man kan stänga av under natten eller på dagen när du ändå är på jobbet och inte kommer behöva använda apparaterna. Visst blir det ett extra litet steg när man ska se på tv, men det sparar pengar på sikt. Du hittat fler liknande energispartips på elskling.se om du vill fördjupa dig i hur du kan spara pengar.

4. Minska elförbrukning från torktumlare och vitvaror

Torktumlaren drar mycket el, ca 2000-2500kWh per år, och därför är det bättre för miljö och plånbok att lufttorka tvätten om du har möjlighet till det. Det bästa är om du kan hänga tvätten utomhus eller i ett rum som har god ventilation, annars blir luftfuktigheten för hög inomhus. Har du möjlighet att göra detta så är det så klart bra, men annars får du försöka spara in el där det går.

Eftersom man använder torktumlare och tvättmaskin osv så pass ofta och mycket under ett år (detta gäller även för kyl/frys som ju är på konstant och spis etc) så är det så klart även bra att ta med energiförbrukning som en viktig aspekt när man väljer sina nya vitvaror. Välj sådana som är energisnåla. Det kan ibland kosta lite mer med dessa men det tjänas också in med tiden och snart går du plus där istället.

5. Hitta energibesparande alternativ

Försök tänka igenom vilka elektriska apparater du använder varje dag och vilka alternativ det finns. Ett enkelt sätt att spara el är att i stället för att dammsuga varje dag sopa golvet eller använda en torrmopp mellan dammsugandet.

Du kan också låta håret lufttorka istället för att föna det, spela sällskapsspel i stället för tv-spel, läsa en bok istället för att se på tv osv. En del saker som många använder en maskin till kan vi ju faktiskt göra utan maskinen, bara att det kanske tar lite längre tid. Då får man göra sitt val och avgöra om det viktigaste är att det ska gå lite snabbare och vara lite smidigare eller om man vill spara pengar.

Många bäckar små gör en stor å. Underskatta inte skillnaden små förändringar kan göra på din elräkning. Speciellt om du är duktig och tänker igenom vad du kan göra och försöker att aktivt vara duktig. Om du kan applicera många av de här tipsen på din vardag så blir det så klart en större skillnad än om du bara gör en sak. Det är därför såna här tips är så bra, för man kan om man vill testa allihop eller välja ut de som passar i ens egen vardag.

Följ oss på Facebook