Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vi är inte så oroliga för finanskris

Enligt en undersökning gjord utan Novus är vi svenskar faktiskt inte så farligt oroade över en finanskris. De flesta svenskarna är inte oroliga alls och endast några få är mycket oroade. Trots ganska stor turbulens på börsen är det få som har sålt av sina aktier.

Undersökningen gjordes med 1000 personer där man ställde en del frågor om svenskarnas tankar om den ekonomiska situationen. Endast 7 procent var mycket oroliga för skuldkrisen och 21 procent är lite oroliga. Dock är det hela 28 procent som inte är oroliga över huvudtaget och den största posten på 32 procent har ingen uppfattning alls.

I samma undersökning har man även frågat om folk har sålt några aktier under senaste veckan och där sa endast runt 2 procent att de sålt av den största delen av sitt aktieinnehav. Dock är det så att ungefär hälften av de tillfrågade sa att de inte har några aktier. Antingen kan det ju vara så att de redan hunnit sälja av men troligast är att det faktiskt finns många som inte är så intresserade av aktier.

Den här undersökningen kanske inte säger enormt mycket men ger ändå en bra fingervisning. Trots att det ekonomiska läget är lite tuffare och börsen är svajig känner sig svenskarna ganska säkra i sin privatekonomi. Ett av skälen till att många inte är oroliga trots att aktiemarknaden känns nervös är kanske helt enkelt för att många inte handlar så mycket med aktier och inte berörs på den nivån.

Eftersom Sverige också är ett land med allmänt stabil ekonomi är det också ganska avlägset med skuldkris just för oss. Dock påverkas vi självklart av att länder som Grekland, USA, Italien och Spanien har dålig ekonomi. Sådant påverkar i princip hela världen. Det känns ändå på något vis skönt att svenskarna är lugna, så länge de också är uppmärksamma.

Följ oss på Facebook