Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Var i landet hamnar folk hos Kronofogden och varför?

Det varierar ganska mycket mellan olika kommuner i landet när det handlar om skulder hos Kronofogden. Totalt har ungefär fyra procent av svenskarna hamnat hos Kronofogden med en skuld men dessa människor är utspridda lite här och var.

I vissa kommuner med hög andel av befolkningen hos Kronofogden är det upp mot sju procent som har ett ärende hos Kronofogden medan andra kommuner ligger på bara en procent. Ofta är det lite mindre kommuner som sticker ut och de som enligt statistiken har flest personer med skulder är Ljusnarsberg (8,1 %), Perstorp (7,6 %) och Åstorp (7 %).

Om man istället tittar på andra sidan av skalan där de kommuner med lägst antal invånare med skulder hos Kronofogden så toppas listan av Danderyd och Lomma (1 %), Täby (1,3 %) och Vellinge (1,6 %). Här har invånarna varit duktiga och hållit sig borta från skulder, men det är ju inte så enkelt som att säga att folk som bor i dessa kommuner är bättre än de som bor på ovanstående platser.

Hur hamnar vi hos Kronofogden egentligen?

Det finns väldigt ofta ett skäl till att man hamnar hos Kronofogden. Det händer vanligtvis inte av sig själv. Visst händer det ibland att folk har ett jobb och att allt rullar på bra men att de helt enkelt spenderar mer än vad de drar in. Lyxkonsumtion är inte ovanligt och det är lätt hänt att man dras med i att vilja ha de nyaste och finaste prylarna hela tiden. I de flesta fall är det dock något annat som spelar in, något problem som sätter igång problemen.

Det skäl som troligen är allra vanligast är att man är arbetslös eller blir arbetslös och har dåligt med pengar men det kan även vara att man blir sjuk och får sämre inkomst, att man skiljer sig eller att man blir återbetalningsskyldig för något som man inte räknat med så som bostadsbidrag.

Ofta börjar det med ett ekonomiskt problem i form av ett tapp i inkomst eller en oväntad större utgift som man inte riktigt klarar av. När man väl börjar få problem är det tyvärr lite väl lätt att man fortsätter gräva gropen djupare eftersom man kommer efter med betalningar och får ytterligare avgifter och dröjsmålsräntor. Eller att man tar ett lån för att lösa en tillfällig pengabrist som sedan ju ska betalas med räntor och allt, vilket blir ganska dyrt.

Kommuner med hög arbetslöshet kan alltså oftare ha hög andel av invånarna hos Kronofogden. Det stämmer t ex bra med Gävleborgs län som har ca 4,4 procent hos Kronofogden och även Sveriges högsta arbetslöshet på ca 11 procent. Även om det är vanligt att arbetslöshet och skulder hos Kronofogden hänger ihop så är det inte alltid så att det finns ett samband där. I en del kommuner kan det istället vara andra faktorer som spelar in.

Hitta hjälp snabbt och rädda din ekonomi

När man hamnar hos Kronofogden är det ett ganska stort varningstecken som säger att din ekonomi inte är som den ska. I det här läget har du troligen kanske redan märkt att du har lite problem med ekonomin men man ska inte vänta för länge när man har problem utan försöka ta tag i dem så snabbt man kan.

Det finns många saker man kan göra för att förbättra sin ekonomiska situation och undvika skulder hos Kronofogden eller åtminstone att se till att man löser just detta problem och att man inte kommer tillbaka till Kronofogden igen senare. Ett bra tips är att vända sig till Budget- och skuldrådgivaren som finns hos kommunen. Där kan du få kostnadsfri rådgivning och hjälp att sätta upp en plan för din ekonomi. Oftast hittar du information om detta på din kommuns webbsida.

Vill du ha ännu mer tips och hjälp kan du kolla upp bra information här på sidan och läsa om olika saker du kan göra för att spara pengar och för att ta tag i din ekonomi. Läs t ex våra spartips, om hur man gör en bra budget eller hur man gör en egen skuldsanering etc. Oavsett ska du inte ge upp utan ta tjuren vid hornen.

Följ oss på Facebook